Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Aquesta forma de preparar les olives és la més ràpida, tant en l'elaboració com en el consum. Nosaltres les olives les comprem a un pagès empordanès, que el tenim a prop, així que aneu al vostre mercat més proper, i segur que alguna parada en tindrà. Sempre que es pugui, amb el consum més pròxim i de qualitat.
Ingredients: olives, aigua, sal, cireretes, herbes aromàtiques: fonoll silvestre, sajolida, llorer.
Elaboració: Aquesta operació deixa anar suc i esquitxos, així que poseu-vos guants i un davantal per preparar les olives, ja que el suc de l’oliva verda taca molt i costa molt d'eliminar de mans i de la roba.
Comencem. Primer de tot, rentem les olives, les escorrem, i les posem en un recipient. Amb una pedra o massa de fusta, les partim amb un cop, una per una, damunt d'una taula de fusta. I les posem en un escorredor per després esbandir-les.
Posteriorment, les posem en un pot o recipient de vidre on al fons posem unes miques d'herbes aromàtiques a gust, una capa d'olives, una cirereta, una capa d'olives, i així fins a arribar a dalt del pot. Al damunt de tot hi podeu posar unes branquetes de fonoll i una fulla de llimoner si en teniu, perquè no surin les olives. I ja les podreu posar amb salmorra, que ja tindreu preparada.
Per la salmorra: En un altre recipient de vidre o ceràmica, poseu aigua i sal. Un truc per saber si heu posat prou sal, és posar un ou a dins. Si sura traient la punta (com si fos una coronella de capellà), és que hi ha prou sal. I amb l'ajuda d'un got de vidre, empleneu els pots de vidre on teniu les olives amb herbes, fins a dalt. Podeu posar un raig d'oli d'oliva al damunt perquè no hi hagi oxigen i no es floreixin del damunt, però és opcional. I ja les podreu tapar. Sobretot no feu servir cap estri de metall que toqui les olives en la preparació, ja que les olives us quedarien oxidades i estovades i es farien malbé.
Amb aquesta recepta diuen que es poden consumir al cap de quinze dies si us agraden més fortes, però quan més es tarda, per a mi, són més bones. Això va a gustos. Això sí, s’han de guardar en un lloc fosc, sec i fresc. Segur que quan les tasteu, no voldreu olives només que de casolanes. Boníssimes!