Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Aquesta fruita de tardor és molt aromàtica. Abans se solia posar a l'armari de la roba per perfumar-la, i és sorprenentment agraïda. S'en pot fer un dolç, el codonyat, un licor, pastissos, confitura, es pot cuinar al forn, amb all-i-oli... una innombrable colla de receptes que se'n poden trobar per tot arreu. Però el més usual és fer codonyat o confitura de codonyat, sobretot perquè es pot conservar durant mesos. Se solia donar de berenar, sobretot als nens (recordeu el pa amb codony?), i es pot menjar com aperitiu, amb formatges vegans, com a berenar o postres, amb pa o torrades. Avui, doncs, codonyat!
Ingredients: 1 kgr de codonys, 800 gr de sucre, el suc de mitja llimona.
Elaboració: Posem els codonys sencers, coberts amb aigua en una cassola i els coem un parell de minuts (compte, que la cocció és molt ràpida). Quan siguin lleugerament tous, els traiem, i els pelem com una poma (ja veureu que és més fàcil pelar-los cuits que en cru), traiem el cor, i els tallem a trossos i els posem dins d'una cassola per anar al foc.
Incorporem el sucre i el sux de llimona, i ho posem a coure a foc mig-baix. Anem remenant perquè queda cuit de seguida i s'enganxaria. Heu de coure'l fins agafar un bon color ataronjat. Quan comenci a agafar color, i es desenganxi de les bandes de l'olla, ja estarà llest. Aleshores ja el podeu triturar (podeu coure'l més estona si el voleu més fosc, però aneu amb compte que farà volcanets d'explosió i us podeu cremar. Tingueu una tapadora a prop).
Quan ho tingueu ben triturat ho aboqueu en un motlle i deixeu que es refredi. Ja veureu com us queda endurit. Un cop fred, ja està a punt per menjar-se'l. Podeu consumir-lo sol, amb una coca de pa, amb formatge vegà... I es pot guardar tot l'hivern!