Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Amb uns fesols que vam bullir i ens van sobrar, juntament amb el brou que teníem guardat, què podíem fer? Doncs un guisat amb un sofregit de base i una picada al final! I si sou molts, afegiu quatre patates.
Ingredients per a 4 persones: Bolets variats de temporada, quatre patates, una ceba grossa, un parell de grans d'all, una tomata madura, un vas de conyac o vi ranci, 300gr de fesols blancs cuits, oli d'oliva, el brou de bullir els fesols, sal, pebre. Per la picada: un gra d'all, una llesca de pa de barra fregit, unes ametlles torrades i una presa de xocolata negra.
Elaboració: Netegeu els bolets, els separeu per espècies i els talleu i els reserveu en plats diferents. Peleu i talleu les patates i les reservem. Trinxeu dos grans d'all i els poseu en una cassola de terrissa amb un dit d'oli d'oliva i els sofregiu lleugerament. Trinxeu la ceba i l'afegiu a la cassola. A mig fer, afegiu el got de conyac o vi ranci. Deixeu que s'evapori l'alcohol i continueu sofregint la ceba fins a quedar fosca. Afegiu la tomata ratllada, salpebrem i la sofregiu fins a quedar gairebé caramel·litzada.
A part, en una paella amb oli d'oliva, sofregiu els bolets per espècies. Deixeu que s'evapori l'aigua dels bolets i veureu que comencen a saltar. Feu el mateix amb les altres espècies. Els bolets no tenen el mateix temps de cocció, per això els fem per separat i se salen al final, quan gairebé estan i han reduït. I mentre reposen els bolets i s'acaba de sofregir la tomata, preparem la picada: en un morter, hi tireu tots els ingredients tallats petits i els trinxeu amb una mà de morter fins a quedar gairebé una pasta, sense grumolls. I ho reservem.
Ara, un cop fets els bolets, tirem les patates a la cassola amb el sofregit i ho cobriu de brou. Ho porteu a ebullició a foc mig, uns quinze minuts, i hi afegiu els fesols. Deixeu uns cinc minuts més i hi afegiu els bolets reservats i amb la picada. Integreu bé tot plegat amb compte i si us fa falta una mica més de brou, li afegiu (si no teniu més brou, podeu fer servir aigua), i rectifiqueu de sal i pebre. Deixeu deu minuts més de cocció que tot es vagi integrant, tanqueu el foc i deixeu reposar tapat perquè s'acabi de fer i els ingredients es casin. I ja ho podreu servir acompanyat d'un got de vi negre, o fins i tot, un cava fresquet. Aquests guisats, d'un dia per l'altra són molt millors.
Una obra d'art amb ingredients senzills!