Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
El tortell, és el dolç per excel·lència del dia de reis que no pot faltar! Té forma d'anella, més o menys rodona, feta de pasta de brioix, farcida de diverses maneres.
Segons la tradició, el tortell conté dues sorpreses amagades dins: una fava seca i una figureta (normalment d'un dels tres Reis). Qui troba la figureta a l’hora de menjar-lo, és coronat amb la corona daurada de cartó que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava, li toca pagar el tortell.
De fet, l’origen de la tradició de menjar tortell pel dia de Reis, no té res a veure amb l’arribada dels Reis Mags. El seu origen es remunta a l’època dels romans, vinculada a la celebració pagana de les anomenades "festes saturnals", fent honor al Déu Saturn, que era símbol de l’agricultura.
El significat de rerefons, era la celebració de la fi de l’època més fosca de l’any, amb l’arribada del solstici d’hivern, començant a celebrar que els dies eren més llargs i els pagesos podien descansar després d’haver sembrat els camps. I per fer-ho, ho celebraven durant set dies, i elaboraven i menjaven tortells en forma de cercle tot recordant el sol, decorat amb dàtils i mel que repartien per tot el poble. A dins hi posaven una fava amagada, símbol de prosperitat, vida i d’any nou, i qui la trobava, tindria sort durant el nou període i se’l tractava com un rei durant un dia.
Al segle IV, l’església va fer institucionals les festes paganes i amb elles, el dia de reis. En l’actualitat, el tortell és el símbol de la corona dels reis mags que adoraren a Jesús, les fruites confitades, serien les pedres precioses que la decoren i a dins es continua amagant la fava i s’incorpora una figureta d’un dels tres reis. Qui troba la figureta en forma de rei, se'l tractarà com a rei per un dia, per contra, qui troba la fava, paga el tortell, quedant així aquesta antiga tradició:
Si la fava tu hi has trobat,
paga el tortell sense recança
i no perdis l'esperança
seràs un ser afortunat.
I si t'hi surt la figureta
no et quedarà més remei
que ser coronat com a Rei
d'aquesta festa distreta.
Tradició, sana alegria;
formen en la taula anell,
i mengem tan bon tortell
en pau i franca harmonia.
Així que si trobeu la fava, sapigueu que tindreu sort i prosperitat durant tot l’any.
Ingredients per a la massa: 500 gr. de farina, 125 gr. de sucre, 5 gr. de sal, un got de llet d'ametlles, 25 gr. de llevat fresc, 100 gr. de margarina, ratlladura de llimona, un raig de licor (anís, o un digestiu aromàtic dolç), fruita confitada i un polsim de sucre de llustre per decorar.
Pel farcit, nosaltres el fem de massapà, però el podeu fer de nata vegana (en venen comercialitzades, a punt de muntar) o el què vulgueu.
Massapà: 125 gr. d’ametlla crua molta, 125 gr. sucre llustre, un rajolí d’aigua per pastar-ho.
Elaboració: Barregeu tots els ingredients per la massa del tortell i pasteu-ho fins a aconseguir una bola. Deixeu reposar una horeta perquè faci una primera fermentació. Mentre fem el massapà. En un bol, barregeu el sucre llustre i la farina d’ametlla crua amb un rajolí d’aigua i fem una bola. Ens podem ajudar de farina perquè no se’ns enganxi a les mans. I ho reservem.
Quan hagi passat una hora, agafem la massa i l’estirem ben llarga i fina amb l’ajut d’un corró. Agafeu el massapà i el pasteu fent un xurro tan llarg com la massa i el poseu en una de les cantonades de la massa estirada pel farcit. Poseu-hi la fava i la figureta enrotllades amb paper d’alumini. Enrotlleu la massa per sobre del massapà fins a obtenir un xurro llarg. I uniu les dues puntes per fer el tortell i ja estarà a punt de coure.
Nota: En el cas que vulgueu el farcit de nata, no caldrà farcir-lo de moment. Just quan teniu la massa de brioix pastada en forma de bola, i reposada una horeta, ja se li pot donar forma de tortell, fent un xurro amb la pasta, ben llarg, i unint els extrems fent un cercle. Així, un cop llevat i cuit, el podeu tallar pel mig i farcir amb la nata vegana muntada, on podeu amagar la figureta i la fava.
Tant si el feu de massapà com si el feu farcit de nata, un cop feta la forma de tortell, l'agafeu i el poseu damunt la safata d’anar al forn que hi haureu posat paper vegetal. I ja li podeu posar la fruita confitada per decorar. Deixeu que llevi amb la fruita posada, en un lloc que no li toqui l’aire (al dins del mateix forn, en fred, serveix). Ha de doblar o triplicar el seu volum, i per això, a l’hivern el millor és deixar-lo tota la nit que llevi, i així, l'endemà el teniu llest per enfornar. Si no teniu temps, creeu una estufa per llevar, engegant el forn només de sota a 50º, amb un recipient d’aigua a dins per crear humitat. Poseu el tortell a dins i amb un parell d’hores ja el tindreu llevat.
Un cop llevat, el traieu del forn, l'enceneu i el pre-escalfeu a 220º, uns vint minuts. Mentrestant, i amb compte de no desinflar-lo, el pintem amb una mica d'aigua i li poseu ametlla triturada o laminada, crua pel damunt, i sucre. Un cop calent el forn, el poseu a dins a coure entre quinze o vint minuts. I ja ho tindreu. Un cop tret, deixeu refredar i si no heu posat sucre abans, l’acabeu decorant amb sucre de llustre. Ja veureu que bo!