Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Ingredients: una ceba grossa, un bon raig d'oli d'oliva verge, mitja cabeça d'alls, un parell de tomates madures grosses, mig got de conyac o vi ranci, unes fulles de llorer, mig litre de brou vegetal o d'aigua, mig quilo de llenties, mig quilo de faves grosses.
Elaboració: peleu i talleu una ceba a talls no massa grossos, però tampoc molt petits, i en una olla de terrissa, aboqueu-hi un bon raig d'oli d'oliva, hi tireu els grans d'alls sense pelar, els sofregiu una mica i quan ja estigui una mica aromatitzat l'oli, hi afegiu la ceba. La sofregiu una estona i quan comenci a canviar de color hi afegiu el conyac o el vi ranci. Mentre deixeu que evapori, ratlleu les tomates i les hi aboquem. Afegiu unes fulles de llorer i sofregiu fins que la tomata estigui fosca.
Mentre es fa la tomata, peleu les faves. Han de ser faves grosses, que tinguin la pell una mica dura, per la qual cosa, aquest guisat és ideal si us han crescut molt les faves i no en sabeu què fer. Aboqueu a la cassola les faves i el mig quilo de llenties, i ho cobriu de brou. Si no en teniu, podeu fer servir aigua. Poseu sal si cal rectificar, o en el cas de fer servir aigua. Deixeu que cogui plegat a foc mig-baix, fins que estigui cuit. Durant la cocció, vigileu que no us falti aigua, perquè les llenties absorbeixen molt, i remeneu de tant en tant perquè no se us enganxi. Podeu afegir-hi pèsols al guisat, que li quedarien també molt bé al conjunt de llegums.
Quan estigui cuit, tanqueu el foc i deixeu reposat uns deu minuts i ja podreu menjar. Un plat de cullera fantàstic, que podreu fer més o menys sucós! Bon profit!