Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
De fesols a Catalunya se n’ha menjat des de temps immemorials. Com la resta de llegums, contenen principalment hidrats de carboni, proteïnes i fibra, milloren el restrenyiment, i afavoreix la sacietat.
Una de les varietats amb denominació d’origen (pertany a la zona volcànica de la Garrotxa), és la dels fesols de Santa Pau. És un llegum molt preuat i característic que només preparat bullit, acompanyat d’un bon raig d’oli d’oliva, ja és deliciós. Però també, o es prepara saltat a la paella acompanyat amb algun altre senzill ingredient, com l'all i el julivert, o els bolets. Un aliment molt saborós i melós, brillant. Avui, els fem amb bolets de primavera-estiu, els grans rossinyols! Veureu que bons!
Ingredients: mig quilo de fesols secs de Sta. Pau, aigua, sal, all, julivert, oli d'oliva, una ceba grossa, una tomata grossa i madura, un bon grapat de rossinyols, el brou de coure els fesols, unes fulles de cibulet.
Elaboració: Primer de tot, es posen els fesols en remull la nit abans. L’endemà s’escorren i es renten. Poseu una olla amb aigua i sal, als fogons i incorporeu els fesols. És important que es vagin escalfant amb l’aigua i no incorporar-los quan aquesta bull, per així mantenir sencer el fesol durant la cocció. L’aigua ha de cobrir dos dits els llegums. Si podeu coure-les en aigua sense clor, molt millor, ja que d’això depèn la durada de la cocció i el resultat final dels fesols.
Anar comprovant la cocció, fins que els fesols siguin del vostre gust. El millor sabor s'obté amb una cocció llarga. Un cop cuits, deixeu-lo en repòs amb l'olla ben tapada una mitja hora perquè absorbeixin el suc i es tornin melosos. I ja els podeu escórrer, però guardeu l’aigua de la cocció. Reserveu.
Mentrestant, en una cassola de ferro o terrissa, poseu un raig d'oli d'oliva i hi tireu els bolets nets i tallats a trossos. Deixeu que perdin l'aigua i que comencin a "xisporrotejar", afegiu all i julivert trinxat durant un parell de minuts. Els traiem i els reservem. En el mateix oli de la cassola, afegiu-hi una ceba trinxada i la sofregiu fins que quedi gairebé caramel·litzada. Després hi afegim la tomata ratllada i la sofregiu fins que quedi fosca. Ara hi tirem els fesols, i els cobrim amb el brou, en el que els hem cuit, rectifiqueu de sal, i els portem a ebullició. Deixem fer xup-xup uns quinze minuts i hi afegim els bolets reservats. Ho barregem bé que quedi tot integrat i apaguem el foc i ho tapem. Deixem reposar uns quinze minuts. Trinxem unes fulles de cibulet i ho repartim pel damunt. Si no en teniu, podeu fer servir fulles de julivert. I ja podreu servir.
Qui ho diu que a l'estiu no es poden menjar guisats? Aquest, temperat, ha estat espectacular!