Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Els donuts són una versió actualitzada dels bunyols. De fet, doughnut, és el nom en anglès dels bunyols. Un català, Andreu Costafreda Montoliu (Alfarràs, Segrià, 1909-1998), va comercialitzar-los després d'un viatge als Estats Units, i va catalanitzar el nom, esdevenint "donut".
Aquí de bunyols, n'hi ha hagut de sempre per a tota la península, així que, no és estrany que en una de les onades d'emigració d'europeus als Estats Units, es portés allà, es modifiqués per altres, fins a esdevenir aquesta versió de la popular massa fregida i ensucrada.
Avui en farem uns de vegans que us en llepareu els dits!
Ingredients: 300gr de farina, una culleradeta de sal, 80ml de llet vegetal sense sucre, 40gr de margarina, 75gr de sucre, 25gr de llevat fresc. Per la cobertura: sucre de llustre, un rajolí d'aigua o llet vegetal, xocolata negra per fondre, una cullerada de margarina, fruits secs trencats.
Elaboració: Barregeu primer els ingredients secs i després afegiu els líquids. Pasteu-ho bé ajudant-vos de farina. Quan tingueu una bola sense grumolls, ho deixeu reposar dins un bol tapat amb un drap, una hora.
Quan hagi passat aquest temps, estireu la massa amb un corró i deixeu un gruix d'un cm. Si no teniu motlles per fer talls rodons, feu servir un got. Amb les vores del got feu rodones a la massa, per donar forma als donuts. Per la rodona interior, feu servir un got de xarrup. Us en poden sortir fins a una dotzena. Ho deixeu sobre una safata amb paper d'anar al forn, i ho poseu a dins del forn, tancat i apagat, tota la nit perquè doblin el seu volum. L'endemà al matí, poseu una olleta amb força oli per poder fregir els donuts (uns dos dits d'oli), a foc mig baix perquè s'ha de coure la massa de dins, no volem que us quedi cuita per fora i crua per dins.
Com que no podeu agafar amb els dits la massa perquè se us desinflaria, el que podeu fer és retallar el paper del forn tot el voltant de cada donut, amb compte, de manera que podreu agafar el donut i disposar-lo a dins l'oli, amb paper i tot. Veureu que se us desprèn el paper del donut, un cop es va fregint, i així el podreu retirar. Fregiu-los tots per les dues bandes, i quan estiguin els poseu en paper absorbent.
Prepareu la xocolata o el sucre per cobrir-los. Els de sucre són senzillíssims: en un recipient, agafeu sucre de llustre i li tireu unes gotes d'aigua, o de llet vegetal, i us quedarà una crema per posar sobre els donuts amb pinzell. Deixeu que s'eixuguin
Pels de xocolata: en un cassó, poseu aigua per fer un bany maria. Poseu a dins un recipient amb la xocolata trencada amb una mica de margarina perquè no es cremi la xocolata i doni un punt de brillantor per quan quedi presa. Aneu remenant amb una espàtula fins que es desfaci i quedi tot ben integrat i cremós. Poseu els donuts ja freds en una reixeta amb paper vegetal a sota, i disposeu la xocolata per damunt els donuts. Podeu decorar amb fruits secs per sobre abans que quedi presa. Podeu fer servir trossets de fruits secs triturats, engrunes de xocolata blanca, formiguetes de colors... el què vulgueu. Deixeu que la xocolata quedi presa i ja els podreu menjar! Fabulosos!