Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Les "torrades de Santa Teresa" són una menja tradicional de la cuina d’aprofitament, típica de Quaresma, que s'han fet de sempre tant a Catalunya com a Occitània, i a tota la península. Fins i tot també a Portugal, una mica per la necessitat popular d’endolcir els dies perquè el període quaresmal fos més passatger. O això diuen...
La tradició de fer dolços fregits és molt arrelada a la cultura mediterrània, amb noms característics i variants diferents depenent de la zona. Es fan bunyols, xuixos, "pestiños", "leche frita" o "torrijas"... (que serien les torradetes de Sta. Teresa, de casa nostra).
Segons el mestre Jaume Fàbrega, ens explica al seu llibre ”La cuina del 1714” que les torradetes de Sta. Teresa originàriament era un postre típic de convents i abadies, d'aquí el nom. Són senzilles de fer, remullant pa a base de llet aromatitzada amb canyella i llimona, i després en ou i fregides. Però les podeu fer en versió vegana, que queden també la mar de bones!
Si us ha sobrat una barra de pa sec, doncs no la llenceu, si no en feu sopa, en podeu fer aquestes torradetes per postres o per berenar!
Ingredients: una barra de pa del dia anterior, mig litre de llet d'ametlles, una branca de canyella, un polsim de canyella molta, una pell de llimona, sucre blanc per rebossar.
Elaboració: Llesqueu el pa a rodanxes gruixudetes. Poseu en un cassó, llet d'ametlles amb la pell de llimona i el branquilló de canyella a dins per aromatitzar, i ho porteu al punt d'ebullició a foc mig, però que no bulli. Apagueu el foc i deixeu infusionar una estona. Prepareu una "paiella" amb un dit d'oli d'oliva per fregir. Treieu la pell de llimona i el branquilló de canyella de la llet, i suqueu les llesques en la llet aromatitzada, que quedin ben sucades, i les poseu a fregir pels dos costats, a foc mig fins a quedar daurades. Un cop daurades, i abans que es refredin, les "reboseu" amb sucre blanc o integral (que també hi podeu incorporar una mica més de canyella molta) i les serviu tèbies i acabades de fer.
Una delícia de la cuina de reaprofitament!