Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Els fesols són uns dels llegums preferits a Catalunya. Són incorporats a la dieta local des de temps immemorials. Una de les varietats de fesol amb denominació d’origen de la Garrotxa, és la dels fesols de Santa Pau. És un llegum molt preuat i característic que només preparat bullit, acompanyat d’un bon raig d’oli d’oliva, ja és deliciós. És saborós i melós, i no cal ni ressaltar-lo amb cap altra aliment, ja que per si sol, val molt.
Ingredients: mig quilo de fesols, aigua, sal, uns grans d'all, un manat de julivert, oli d'oliva.
Elaboració: Primer es posen en remull els fesols la nit abans. L’endemà s’escorren i es renten. Poseu una olla amb aigua i sal al foc i incorporeu els fesols. És important que es vagin escalfant amb l’aigua i no incorporar-los quan aquesta bull, per així mantenir sencer el fesol durant la cocció. L’aigua ha de cobrir dos dits els llegums, i a mesura que es couen, si no ho tapeu, n’heu d’anar afegint. Si podeu coure-les en aigua sense clor, molt millor, ja que d’això depèn la durada de la cocció i el resultat final dels fesols.
Heu d'anar comprovant la cocció, fins que els fesols siguin del vostre gust. El millor sabor s'obté amb una cocció llarga. Un cop cuits, deixeu-lo en repòs amb l'olla ben tapada una mitja hora perquè absorbeixin el suc i es tornin melosos. I ja els podeu escórrer, però guardeu l’aigua de la cocció per fer altres plats com sopes, arrossos o fideus a la cassola.
Escorreguts i encara calents, solament amb un raig d'oli d'oliva és com s'assaboreix, però també el podeu passar per la paella amb un altre acompanyament: amb ceba, all i julivert, bolets, truita, etc. Nosaltres us proposem que, un cop escorreguts, els mengeu amb all i julivert, ja veureu que bons!
Agafeu una paella i hi tireu un bon raig d’oli d’oliva. Un cop calent, hi tireu tres o quatre grans d'all trinxat i deixeu uns minuts tot remenant (per un quilo de fesols cuits li cal una cabeça d’alls). L’all no ha de daurar-se perquè de seguida se us cremaria i amarguejaria molt. Tot seguit, incorporeu julivert trinxat a just. Veure que en fregir el julivert deixa anar un bon aroma, és quan hi heu d’incorporar els fesols. Potser haureu d’afegir oli d’oliva, ja que aquests, absorbeixen molt l’oli. Coeu els fesols una bona estona sacsejant la paella per barrejar els ingredients (però no remeneu els fesols perquè se us desfarien). A mesura que se sofregeixen veureu que la textura dels fesols canvia perquè la pell que l’envolta amb contacte amb l’oli, queda com torradeta (que no rossa). És el moment de treure’ls de la paella.
I ja estaran. Els podeu servir acompanyats d’u bon vi i una bona amanida. Deliciosos!!!!