Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Originària del sud de l'Índia, sembla que a Europa, l'esbergínia va ser introduïda a Andalusia pels àrabs a finals de l'edat mitjana i es va estendre a moltíssims països. Entre ells, el nostre. S'han elaborat moltíssims plats amb ella, i té molt bones propietats, com ara que és antioxidant, o que va bé pel fetge. Però ull, perquè també contribueix a la descalcificació dels ossos, per tant, l'hem de menjar amb moderació.
De receptes n'hi ha moltíssimes, com bé ja haureu comprovat i menjat. Però les esbergínies farcides és un plat molt popular en la nostra cultura, i té moltes variants, fent que pugueu modificar el farcit d'aquesta recepta i no se us faci mai avorrit de menjar. La recepta d'esbergínia que hem fet avui és farcida de xampinyons.
Ingredients: una ceba grossa, una safata de xampinyons (podeu fer servir bolets de temporada), 4 esbergínies grosses, un parell de cullerades de tomata fregida, mig got de vi blanc, sal, pebre, pa ratllat, oli d'oliva.
Elaboració: Agafeu i renteu tres de les quatre esbergínies, les talleu pel mig, les salpebreu, les hi feu uns talls al mig perquè es coguin més fàcilment, i les poseu en una plata per anar al forn, amb una mica de sal i d'oli i un rajolí d'aigua al fons. Les poseu a 180º i les coeu fins que estiguin toves, uns 40 minuts.
Un cop estiguin cuites, buideu la carn de dins l'esbergínia amb una cullera i reserveu-la. A part, en una "paiella", sofregiu una ceba ben talladeta. Tan bon punt quedi melosa, hi incorporeu els xampinyons talladets petits, i ho coeu una estona. A mig fer els bolets, afegiu mig got de vi blanc i deixeu que faci xup-xup. Quan hagin perdut tota l'aigua, incorporeu la carn d'esbergínia cuita que heu reservat, i hi doneu un parell de voltes més. Salpebreu. Afegiu la tomata fregida i remeneu bé per lligar-ho tot fins que espesseixi, amb compte que no s'enganxi. Finalment, posem una mica de pa ratllat per integrar-ho tot, rectifiqueu de sal, si cal, apaguem el foc i deixem reposar cinc minuts. Els líquids que queden, farà que el pa agafi volum i gust.
I ja podeu farcir les esbergínies. Un cop les teniu plenes, espolseu pa ratllat per sobre de cadascuna amb un raig d'oli d'oliva al final, i ho poseu a gratinar. Serviu quan estiguin rosses. Podeu fer aquesta mateixa recepta amb carbassons i el farcit, també es pot fer amb altres verdures. Bon profit!