Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Aquest és un plat d'hivern per escalfar el cos, però també de festa. Els ingredients són a l'abast per aquesta època, per a qual cosa millor si és producte de mercat i de qualitat. En el cas de la tomata del sofregit, podeu utilitzar-ne en conserva, millor natural, però si teniu l'opció de posar tomates de guardar, molt millor perquè es guarden fresques i les podeu ratllar.
Ingredients: patates, naps, xirivies, pastanagues, moniatos, mig got de tomata triturada natural en conserva (podeu posar-ne de fregida o quatre tomates de penjar ratllades), una ceba grossa, dues fulles de llorer, mitja cabeça d'alls, un bitxo deshidratat o frec, conyac, vi blanc, brou vegetal, oli d'oliva verge, sal, pebre negre molt.
Elaboració: Podeu posar la quantitat que vulgueu dels tubercles, i hi podeu posar de diferents, depenent si trobeu alguns de més qualitat, com el cas dels naps negres o els salsafins, pastanagues morades, etc. El que sí que hem de fer amb tots ells, és pelar-los, esbandir-los en aigua i tallar-los a trossos i deixar-los preparats i separats en recipients. Les patates deixeu-les per l'últim, ja que les haurem de tallat esqueixades perquè deixin anar el midó al guisat.
I ara, en una cassola de ferro o terrissa, hi posem un bon raig d'oli d'oliva i hi posem la ceba ben trinxada petita, salpebrem i la sofregim. I mentrestant, en un cassó a part, posem el brou a escalfar.
Continuant amb la cassola on tenim la ceba, hi afegim els alls i una mica de picant amb un bitxo deshidratat que tenia, i a mig fer la ceba, hi tirem un bon raig de conyac i mig got de vi blanc, i deixem que s'evaporin, per aixecar també els sucres. Quan veiem que la ceba canvia el color i la veiem melosa, i incorporem la tomata ratllada i ho continuem sofregint fins que agafi un to marronós.
Ara comencem a incorporar els tubercles tallats, començant pels que necessiten una mica més de cocció, com les pastanagues i les xirivies. També hi incorporem les fulles de llorer. I ho cobrim de brou. A mig fer els tubercles, hi incorporem la resta de tubercles junts, incloses les patates i els moniatos. Afegim brou si en falta i rectifiquem de sal, si cal. Deixem que arrenqui el bull i deixem que faci xup-xup a foc mig-alt uns vint minuts. Veurem que la patata ajuda alligar el guisat. És el moment de tancar el foc i deixar reposar tapat un quart d'hora. I ja podreu servir ben calent. Espot acompanyar d'un bon allioli.