Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Amb l'arribada de la primavera i amb l'arribada dels productes de temporada, us proposem de fer un bon guisat de mandonguilles amb pèsols. Aquest, és un plat molt antic que els nobles romans, i els de la Catalunya medieval, ja el menjaven. Sempre s'han fet de carn, però avui dia en podeu gaudir amb versió vegana. Hem adaptat aquestes mandonguilles i les hem fet de cigrons.
Ingredients: un quart de quilo de cigrons secs, uns grans d'all, un manat de julivert, sal, pebre, pa ratllat, farina de blat, oli d'oliva, una ceba grossa, una tomata grossa i madura, mig quilo de pèsols frescos, aigua o brou de coure verdures.
Elaboració: Primer, hem deixat el dia abans en remull els cigrons: Hem agafat una cassola i els hem cobert d'aigua, el doble d'aigua que de cigrons. L'endemà, els hem escorregut i en cru els hem triturat amb una batedora, que quedin ben fins, si pot ser, sense grumolls. Els posem en un altre recipient i els hi afegim una mica de pa ratllat, que ens ajudarà a fer les boletes perquè en triturar els cigrons, queden força humits. I ho integrem amb l'ajuda d'una cullera.
Ara, hi afegim uns grans d'all i julivert trinxat, sal i pebre com ho faríem amb unes de les altres, i hem procedit igual que la recepta tradicional. N'hem fet boles, les hem enfarinades, i les hem fregit en una paella amb un dit d'oli d'oliva roent, fins a quedar daurades de tots costats. I els hem reservat.
A la mateixa cassola, posem una ceba tallada ben petita, i en una mica d'oli, la sofregim fins a quedar melosa. Hi afegim la tomata ratllada i la sofregim fins a quedar fosca. Ara, posem les mandonguilles amb compte, i els pèsols, i ho cobrim d'aigua que haurem escalfat prèviament, un dit per sobre les mandonguilles, perquè els llegums absorbeixen molt de pressa l'aigua. Ho salem. També podeu utilitzar brou de verdures per enriquir-ho, i millor que no sigui de llegums que tindria un gust fort.
Ho portem a ebullició que faci xup-xup fins que el suc quedi cremós per la farina de les mandonguilles, i tanquem el foc. No heu de remenar sinó, se us desfarien les mandonguilles. Millor, sacsejar la cassola. Ho hem deixat reposar uns cinc minuts (no deixeu reposar gaire més perquè els cigrons absorbeixen ràpidament el suc) i ja ho podreu servir.
Una versió vegana del conegut i popular plat català de mandonguilles amb pèsols.