Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
A casa, de tota la vida, n'hem mal dit sempre "Ensiamades". I és que realment, la paraula és "Ensaïmades", i ve de "Saïm", "d'ensaïmar" alguna cosa, que no és més que, engreixar quelcom, concretament, de greix de porc, però dit en mallorquí.
I és que a les Illes Balears, usen el greix de porc per fer moltes receptes, sobretot dolços. Els seus orígens estan situats en l'època de la reconquesta de Mallorca després de l'expulsió d'àrabs i jueus. Si et reconverties al cristianisme i, per tant, et quedaves, menjaves porc (àrabs i jueus no en mengen), així que per demostrar-ho, varen començar a fer centenars de receptes amb el porc de base. D'aquí que les matances siguin una festa tan popular que s'exhibeix en totes les famílies de ses Illes, i siguin tan coneguts els embotits i dolços de tota mena, com la sobrassada, o les "ensaïmades". Tothom en menja.
Avui dia, ja no té gaire sentit si es vol conviure amb el respecte mutu entre religions, a més, se sap que no és molt saludable menjar greixos saturats, i nosaltres tampoc creiem que calgui. En alguns casos els podem substituir perfectament per oli d'oliva o margarina, com en el cas de les "ensiamades" (les haurem de canviar finalment el nom?). Avui, anem a preparar una...
Ingredients: 250 gr de farina de blat, 50 gr de sucre, 50 ml d'aigua, 15 gr de llevat fresc (la meitat d'una pastilla de 25 gr), cabell d'àngel confitat en conserva, sucre de llustre, oli d'oliva o margarina.
Elaboració: Barregeu els ingredients en un bol i mescleu-los uns deu minuts fins a aconseguir una pasta enganxosa. Us podeu ajudar d'oli d'oliva per pastar-la. Deixeu reposar la massa tapada amb un drap, uns 15 minuts.
Passat aquest temps, amb l'ajuda d'un corró, estireu la massa en una superfície ben gran untada amb oli d'oliva perquè no se us enganxi. I l'aneu estirant fins a quedar una massa ben fina, rectangular, i quasi transparent. Si se us trenca d'alguna banda, no passa res.
Quan la tingueu ben estirada amb l'ajuda d'un pinzell, pinteu generosament tota la superfície amb oli d'oliva. Però també ho podeu fer amb margarina. Agafeu amb els dits margarina, ha de ser en textura pomada, fora de la nevera, i l'esteneu per tota la superfície de la massa, de forma generosa. Ara poseu en un extrem, el cabell d'àngel, en el costat que tingueu més a prop del vostre cos, que és per on començareu a enroscar la massa. De dalt a baix. I comenceu a enrotllar la massa. Embolcalleu el cabell d'àngel i aneu envoltant tota la superfíe. Un cop tinguem un xurro ben llarg, el cargolarem damunt una safata amb paper vegetal, de dins cap a fora, espaiat, que no es toqui la massa entre sí, per deixar espai per créixer. I heu de deixar que dobli el volum (Podeu preparar-la al matí i coure-la a la tarda, o deixar-la tota la nit que llevi, tapada, i coure-la al matí).
Un cop tingui el doble del seu volum, engegueu el forn a 180º durant vint minuts, tant la part de dalt com la de baix del forn. Poseu-la al mig del forn, amb una safata de més a sota, perquè no se us cremi, i apagueu la resistència de dalt. I coeu fins que quedi daurada. Traieu de seguida que estigui, i deixeu que refredi. Espolseu sucre de llustre per sobre, tamisat i ja la podreu menjar!