Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Aquesta recepta, es pot fer amb tot tipus de bolets: de temporada frescos, de viver, comercialitzats, en conserva... I es pot fer el farcit tallat petit, per trobar i notar el bolet, o triturat, per qui us agradin els canelons amb més cremositat. En aquesta ocasió els hem fet amb el bolet que es noti. També podeu fer la pasta vosaltres, i per tant la mida del caneló, o el podeu fer de plaques ja comercialitzades. Ambdues opcions, la del farcit i la de la pasta, determinarà la qualitat dels vostres canelons. Si teniu temps, i una mica d'experiència a la cuina, us recomanem que feu la pasta vosaltres mateixos. No hi ha color!
Ingredients: 24 làmines de canelons, 1/2 kg de ceps, 1/4 kg de rossinyols, 250 g de rovellons (nosaltres hem fet servir aquests, però podeu fer servir les espècies de bolets que més us agradin i poden ser frescos, en conserva, o secs i rehidratats), 1 ceba mitjana, 1 cullerada de farina, 1 got de llet vegetal (sobretot, que no tingui sucre afegit), 1 tòfona (és opcional, es pot comprar de pot, i si no, es pot canviar la tòfona per múrgoles), sal, oli d'oliva i pebre. Per la salsa de beixamel: 4 cullerades de margarina vegetal, 4 cullerades rases de farina, 1 litre de llet vegetal sense sucre, sal, pebre, nou moscada al gust, i formatge vegà ratllat, cremós, com tipus mozzarella o emmental, per exemple (n'hi ha de comercialitzat), per tirar al damunt.
Elaboració: Renteu els bolets i talleu-los ben, ben petits, o els ratlleu si són carnosos, i els reserveu. En el cas de bolets secs, els heu de rehidratar abans de fer servir. Piqueu la ceba, també ben petita, o ratlleu-la, i la poseu a la paella amb un bon raig d’oli d’oliva. Un cop la ceba estigui cuita, d'un color melós, hi afegim els bolets i els sofregim fins que quedi tot sense aigua. Afegiu-hi una cullerada de farina i un raig de llet vegetal per lligar-ho tot. Salpebreu-ho, i ho reserveu. La sal es tira cap al final perquè el bolet redueix molt i hi ha el risc que se'n tiri massa al principi i us quedi salat. I ja ho podreu reservar. També podeu passar-ho pel túrmix fins a aconseguir una pasta, en el cas que us agradin els canelons més cremosos (més recomanable). I ja tindrem el farcit preparat per farcir els canelons.
Ara poseu una olla amb aigua i sal a bullir, i quan bulli, aneu tirant les làmines de pasta. A mesura que es van coent (ho sabreu perquè suren a l'aigua), les traiem amb una escumadora i les posem planes, damunt un drap, perquè s'eixuguin i no rellisquin, i es refredin una mica abans de manipular. Ara, amb l'ajuda d'una cullera, o d'una màniga pastissera en cas de la crema de bolets, posem una mica dels bolets a cada placa de caneló cuita, l'enrotllem, i la posem en una plata per anar al forn, untada amb oli d’oliva perquè no s'enganxin. Ho feu amb totes les plaques dels canelons. I reservem mentre preparem la beixamel. En aquest pas, quan es refredin, es poden congelar si ho voleu.
I ara anem per la beixamel. En un cassó al foc, poseu les cullerades de margarina, les desfeu, i consecutivament tireu les altres cullerades de farina i ho barregeu amb unes varetes perquè no quedin grumolls i ho coeu tot remenant perquè no se us enganxi ni cremi (si no ho féssiu, tindria gust de farina crua), mentre aneu afegint a poc a poc la llet vegetal sense parar de remenar i veureu que anirà espessint. Poseu sal i una mica de nou moscada, i tasteu a veure si en falta més o no. Si us heu passat, aboqueu una mica més de llet amb maizena (desfeta en un got) per equilibrar-ho. Quan tingueu la beixamel espessa, cobriu amb la salsa tots els canelons, i ratlleu la tòfona per sobre (optatiu), amb una mica de formatge vegà tipus mozzarella, i ho poseu al forn a gratinar.
I ja els podreu servir calents! Repetireu segur! Boníssims!