Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Ingredients: una ceba grossa, una patata, un tall de carbassa, oli d'oliva, sal, pebre, brou de llegums o verdures.
Elaboració: Peleu, renteu i talleu la ceba a juliana, ben fina. I la poseu dins una cassola a foc mig, amb un bon raig d'oli d'oliva. Mentrestant traieu l'escorça de la carbassa, la renteu i la talleu a trossos petits. Reserveu-la. I feu el mateix amb la patata: peleu, renteu i talleu la patata a daus. Reserveu-la. Poseu el brou vegetal en un cassó a escalfar.
Quan la ceba del sofregit estigui melosa, afegiu els daus de carbassa i ho tapeu. Deixeu que es faci una mica a foc mig, amb el mateix vapor de la verdura. A mitja cocció, afegiu la patata i feu el mateix: tapeu el cassó i deixeu que es faci amb el mateix vapor. Podeu afegir un rajolí d'aigua perquè no se us enganxi. Quan hagin passat uns minuts, i les verdures hagin perdut el punt cru, afegiu el brou calent que estàvem escalfant a part. Rectifiqueu de sal, poseu pebre a gust, i porteu-ho a ebullició a foc mig, fins que estigui tot ben cuit.
Tritureu-ho tot amb un batedor de mà, fins a aconseguir una textura cremosa i fina. Si us queda massa pastós, afegiu aigua. Hi ha qui afegeix un rajolí de llet vegetal (nosaltres la fem servir d'arròs) per suavitzar el gust, però és opcional.
Serviu-la calenta a la tardor o a l'hivern, amb un rajolí d'oli d'oliva per sobre, o uns daus de pa fregits, o unes llavors torrades de pipes de carbassa i/o de gira-sol. I si és estiu, serviu-la freda!