Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
L' "escarxofa", és una de les verdures que més ens agrada: confitada, fregida, bullida, al forn, en crema… és una mica empipador de pelar-la, perquè et deixa els dits negres, però és tan bona que compensa. Per això, l’escarxofa es mereix un lloc d’honor a la nostra cuina. Us passem una recepta inspirada en la recepta de carxofes a la romana, que us farà repetir i llepar-vos els dits, segur!
Ingredients: per a 4 persones: unes sis carxofes ufanoses, oli d'oliva, cervesa o vi blanc o cava, aigua, sal i pebre, un grapat de pinyons (o avellanes torrades), dos grans d'all, pa ratllat, formatge vegetal curat.
Elaboració: Agafem un bon grapat de carxofes, les netegem bé en aigua, les pelem bé traient les fulles més dures de l'exterior i tallem les puntes fins a deixar la part més tendra amb el cor de la carxofa. Les tallem per la meitat i les posem dins d'una cassola de ferro o terrissa. Hi posem un bon raig d'oli d'oliva, un de cervesa, o cava o vi blanc, el que tingueu més a mà, però que sigui un alcohol clar, una mica d'aigua, sal i pebre i ho deixem a foc mig alt, tapat, per mig fer-les ofegades. Si veieu que s'evapora de pressa, afegiu més líquid, perquè el necessitareu per anar al forn.
Mentrestant encenem el forn a 200 graus que es vagi escalfant, i fem una picada en un morter. Posem uns pinyons, o avellanes torrades, el que tinguem, juntament amb un parell de grans d'all pelats i una mica de sal, i ho piquem amb la mà de morter fins a aconseguir una pasta. Hi afegim un got de pa ratllat, mig de formatge vegetal curat tipus parmesà, i amb l'ajuda d'un raig de cervesa, oli d'oliva i aigua (o podeu afegir una mica del caldo que s'ha fet servir en la cocció de les carxofes), es barreja fins a obtindre una textura cremosa. Tastem de sal i ho dipositem damunt les carxofes mig cuites. Al damunt hi posem quatre pinyons i ho acabem al forn, encès de dalt i baix que tindrem escalfat, fins a quedar daurat. Veureu que bones!!!!!