Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Ingredients: una ceba, un gra d'all, una tomata grossa madura, un got de vi blanc, oli d'oliva, un parell de fulles de llorer, mig quilo de pèsols tendres, mig quilo de faves tendres, brou vegetal.
Elaboració: Poseu al foc una cassola de ferro o terrissa amb un bon raig d'oli d'oliva, i quan estigui calent, hi tireu l'all trinxat. El sofregiu lleugerament que deixi anar el seu aroma (compte no se us cremi, que amarguejaria el guisat), i de seguida hi tireu la ceba trinxada. A mig sofregir, hi tireu un got de vi blanc o, si ho preferiu, de conyac. Deixeu que redueixi, que tregui l'alcohol. Quan estigui fosca, a punt de caramel·litzar, hi tireu la tomata ratllada amb les fulles de llorer. Salpebreu. Deixeu que vagi fent a foc baix tot vigilant que no se us enganxi. A mi m'agrada tirar una cullerada de sucre integral per contrarestar l'acidesa de la tomata, però és opcional.
Ara hi tirem les faves i les deixem que coguin uns deu minuts, tapades. El vapor que generen amb la seva pròpia aigua, ajuda en la cocció. Seguidament, hi tirem els pèsols i deixem cinc minuts tapats amb les faves. I ara hi tirem una mica del brou vegetal, just per acabar la cocció. Penseu que el brou ja està salat, però tasteu i rectifiqueu de sal, si us cal. Deixeu que faci xup-xup, tapat i a foc baix, fins que quedin cuites. Tanqueu el foc i deixeu reposar deu minuts i ja les podreu servir.
L'amargor de les faves queda contrarestada amb la dolçor dels pèsols i de les fulles del llorer. Un plat de llegums primaverals excepcional.