Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Un pa de pessic boníssim, amb una presentació espectacular i que, a més, la podem utilitzar per a la base de la mona, o de qualsevol pastís d'aniversari adornant-la amb plomes de colors, algun pollet i per descomptat alguna figura de xocolata vegà al damunt. Porta una mica de temps, però val molt la pena.
Ingredients: un got de farina de blat i dos de farina d’ametlles, un got de sucre, un paquet d’impulsor tipus Royal, un got de llet d’ametlles, un got d’oli d’oliva, la ratlladura d’una llimona, la meitat d'una terrina de margarina, sucre de llustre, ametlles laminades o trossejades torrades, cireres confitades.
Per al farcit: una mica de confitura casolana que tinguem, millor de préssec. Per a la crema (opcional): 250 ml de llet d'ametlla, 50 gr de sucre, 25 gr de maizena, una pell de llimona.
Elaboració: Jo recomano que tingueu preparada la crema pastissera del dia abans. És una crema pastissera clàssica: Posem la llet d’ametlla amb la pell de llimona i el branquilló de canyella (opcional) en un cassó al foc i l’escalfem fins a portar-la a ebullició. Deixeu una mica de llet freda en un got a part per poder fer la barreja de sucre amb la farina. Quan hagi arribat a ebullició, apaguem el foc i deixeu infusionar tapat uns 20 minuts. Després traieu la pell de llimona i el branquilló.
En un bol barregeu la farina de blat de moro i el sucre, afegiu-hi una mica llet vegetal freda i bateu-ho tot junt amb unes varetes sense deixar de remenar fins que no quedin grumolls. Després, aneu incorporant la llet vegetal infusionada en aquesta barreja, alhora que continueu batent vigorosament.
Enceneu el foc, a foc mig, i continueu remenant la mescla, i afegint la llet fins que ja la tingueu tota incorporada. Aneu remenant i coent la farina fins que us quedi una textura cremosa i homogènia. Quan la tingueu, apagueu el foc i hi poseu un paper film perquè no us faci crosta. I la deixeu refredar. Un cop freda, la guardeu a la nevera per tenir-la a punt per al farcit.
I ara preparem el pastís. Preescalfem el forn a 180º. Mentrestant, en un bol barregem els ingredients secs de les farines i el sucre amb l’impulsor i la ratlladura de llimona. Després afegim els líquids, l’oli i la llet vegetal i ho barregem fins a homogeneïtzar-ho tot. Agafem un motlle d’uns 20 cm i l’untem de margarina i farina perquè no s’enganxi. Incorporem la pasta de la barreja i la posem al forn uns 45 minuts fins que al punxar al mig amb un ganivet, surti net.
Ho traiem del forn i deixem refredar. La part plana us ha de quedar a sota així que la podeu girar. Jo en faig un altre d’igual perquè m’agrada que la Sara sigui ben alta, però si no la voleu alta, ja podreu tallar pel mig amb compte per posar la crema i la confitura. Quan tingueu les dues parts preparades, sigui en dos pastissos, o en un de tallat, procureu que les dues parts planes us quedin a sota de cada tros, també la segona part.
I ja podreu posar la confitura ben repartida a la meitat base (si en voleu, ja que podeu fer només amb crema, o només amb confitura), i després, amb l’ajuda d’una mànega pastissera hi posem la crema pastissera al damunt. Ho tapem amb l’altra meitat i ja la tindrem a punt per decorar.
Ens faltarà tenir les ametlles laminades torrades i la crema de margarina ensucrada per fer-ho. Així que batem en un bol la margarina i el sucre a gust amb unes varetes fins a aconseguir una textura de pomada. Hi ha diferents maneres de fer-la, però aquesta és la més senzilla.
Amb un ganivet anem untant amb aquesta mescla, tot el pastís per la part exterior. Guardeu una mica de margarina ensucrada pel final. Un cop el tinguem ben untat, agafem les làmines d’ametlla torrada laminada i les posem amb la mà tot prement, per tot el pastís. Amb la margarina ensucrada que us ha quedat, i amb l'ajuda d'una cullera, repartiu una mica de margarina per sobre fent petites boletes amb una cullera, i a sobre podeu posar una cirera confitada. I ja la podrem posar a la nevera perquè quedi més consistent.
Al moment de presentar-la recomanem empolsegar-la de sucre de llustre (opcional) i ja la podreu decorar amb plomes i ninots de xocolata per sobre, si voleu.
Una base de pastís per a mona de pasqua o d'aniversari perfecte i impressionant!