Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Ingredients: una xirivia, un nap, dues pastanagues, 3 patates, un porro, una ceba, un branquilló d'api, un grapat de cigrons, un tall de col, un bon grapat de galets, de mida petita.
Elaboració: Pelem, netegem i tallem la xirivia, el nap, les pastanagues, patates, el porro, la ceba, els fils de l'api. Després, agafem els cigrons i els hi posem una cullerada de bicarbonat i els sacsegem de manera que el bicarbonat quedi ben repartit per tots els cigrons. Ho deixem reposar uns deu minuts. El bicarbonat ajuda al fet que el cigró es cogui. Després d'aquest temps, els esbandim bé i els posem en una olla en aigua i sal i ho posem al foc que s'escalfi. Ho portem a ebullició una hora, a foc mig, i hi afegim la resta de verdures, menys la patata. Portem a ebullició almenys una hora a foc mig-baix i hi afegim la patata. Ho deixem una mitja hora més, i apaguem el foc. Deixem reposar uns minuts.
Un cop passat aquest temps, traiem la verdura, l'escorrem i la reservem a part. Li posem un bon raig d'oli d'oliva i ja la podrem tenir llesta de segon plat. Triturarem l'aigua restant del bullit per si hi queda alguna mica de verdures. A mi m'agrada posar-hi algun tall de verdura perquè agafi una mica de consistència el brou. Un cop fet, rectifiquem de sal, si cal, ho portem de nou al foc, i just quan bulli incorporem la pasta dels galets. Els coem fins a quedar al "dente", i apaguem el foc perquè s'acabin de fer amb l'escalfor. Servim ben calent de primer, i de segon les verdures, tot i que a mi, m'agrada posar als galets una mica de tot. Sol ser un plat típic dels dies de Nadal, molt complet, per entrar en calor. Bon profit!