Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
La coca de Sant Joan, tradicionalment és feta de massa de brioix. És una de les coques més populars de Catalunya i es menja tradicionalment la nit de Sant Joan, en companyia i a l'estiu. La més popular és la de fruita confitada, però n'hi ha de diferents tipus i gustos.
Ingredients: 250 gr de farina, 100 gr de farina d'ametlla, 50 gr de margarina o mantega vegana (es pot substituir per mig got d'oli d'oliva), 25 gr de sucre, 25 gr. de llevat fresc, un polsim de sal, 38 ml de llet vegetal, la pell d'una llimona ratllada. Per decorar: fruita confitada variada, pinyons i sucre.
Elaboració: En un got, desfem el llevat amb la llet vegetal tèbia. En un bol a part, barregem els ingredients secs: el sucre, la pell de llimona i les farines. l després incorporem la margarina, el llevat desfet en la llet vegetal, i pastem amb ajuda de més farina, o de llet vegetal si us ha quedat més seca, fins a aconseguir una bola que gairebé no se us enganxi a les mans. Deixeu reposar un parell d'horetes, tapat.
Un cop passat aquest temps, i amb l'ajuda d'un corró, estirem la massa, en forma ovalada i d'un cm de gruix. I la posem damunt d'una safata amb paper vegetal. I quan estigui damunt la safata, hi posem la fruita confitada que vulguem, però els pinyons encara no.
La deixem a dins del forn sense engegar, en fred, fins a doblar el seu volum, un mínim de quatre hores. Jo la deixo feta al vespre, i que reposi i s'infli durant la nit. L'endemà al matí, la traieu i enceneu el forn a 220º, que vagi escalfant. Mentrestant, acabeu de decorar la coca. Amb una barreja de llet vegetal o aigua, pintem el perímetre de la coca on no teniu la fruita col·locada i ara sí, hi tireu els pinyons pel damunt, per tot arreu. Aquí també podeu espoIsar sucre pel tot el damunt de la coca.
I quan hagi passat uns vint minuts que tingueu engegat el forn, ja la podreu posar a dins. Poseu-la al mig i amb una altra safata a sota per evitar que se us cremi. Deixeu-la coure fins que estigui lleugerament rossa, uns vint minuts màxim. Però compte que es crema ràpidament.
La traieu i deixeu que refredi. Podeu menjar-la així, acompanyant-la amb un bon cava fresquet, o bé tallar-la pel mig i farcir-la de nata vegana muntada, o crema vegana pastissera. De qualsevol manera, serà un èxit i no en quedarà ni una mica!