Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Aquest és un plat de tota la vida que, per molt senzill que sigui, és indissociable de la nostra identitat gastronòmica.
Però pel fet que sigui senzill no vol dir que no sigui fàcil. S'ha d'escollir bé les mongetes tendres i el tipus de patates, i bullir-ho al temps just. Si no, la mongeta quedaria dura o filosa, i/o les patates potser es desfarien. Han de quedar al dente després d’aproximadament 20 minuts de cocció.
Pel que fa al tipus de mongeta, normalment es pot fer amb la perona, plana i allargada, o la fina, rodona i més petita. Personalment, a mi m'agrada amb la rodona, la trobo més gustosa, i es cou abans. Respecte a la varietat de patata, n’hi ha un munt, però les més adients per aquest plat, són les de la varietat kennebec, monalisa o bufet, ja que són un tipus de patata prou dura per aguantar la cocció. A mi, m'agrada que sigui una patata melosa, com la monalisa.
Ingredients: 400 g de mongeta tendra, 4 patates, sal, oli d’oliva verge extra. Opcional: 2 pastanagues petites.
Elaboració: Primer de tot heu de posar una olla plena d'aigua, la salem i la portem a ebullició al foc. Mentrestant, rentem les mongetes, tallem les puntes i les tallem a trossos amb els dits. Reservem. I ara, pelem les patates, les esbandim i les i tallem a trossos. Opcionalment, i per variat en alguna ocasió, també es pot afegir pastanaga pelada i tallada a trossos.
Posem primer a bullir les mongetes tendres, uns deu minuts, perquè tenen més llarga cocció. Si hi voleu posar pastanaga, la poseu amb la mongeta. Després afegiu les patates fins que estiguin cuites. En total, uns 25 minuts.
Apagueu el foc i escórrer la verdura. Guardeu el brou per altres plats. Regueu les mongetes tendres amb patates amb oli d’oliva verge extra, de qualitat. I ja podreu servir amb un bon pa amb tomata i una veganesa. Senzill però boníssim.