Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
D'algues, la nostra cultura no n'està massa acostumada a menjar-ne, excepte potser a la costa. Però cada cop més es consumeixen, per influència de la gastronomia asiàtica, sigui per la gent que hi viatja i l'aplica a la cuina, o per la immigració de persones d'aquest continent cap a Catalunya. Sigui com sigui, hem descobert les algues com a un aliment a introduir en la nostra gastronomia, que té moltes propietats beneficioses, com el magnesi o el iode, i ja es comença a produir algun tipus al nostre país.
Una manera de consumir-lo en la cuina vegana, és amb el tofu (formatge vegetal, provinent de la soja, que se sol cuinar). El seu gust a mar amb aquell punt salat, equilibra molt bé amb aquest tipus de formatge. Avui proposem que mengeu palets de mar fets amb algues nori.
Ingredients: un paquet en plaques d'algues nori (les de fer sushi), un paquet de tofu compacte (personalment m'agrada molt en aquesta recepta el tofu fumat), farina, cervesa o una culleradeta d'impulsor químic, sal, oli de gira-sol tres patates grosses. Per les salses: un alvocat madur, una ceba tendra, sal, pebre negre, oli d'oliva (opcional: una tomata madura ratllada). Una mica de veganesa (si no recordeu com es fa, mireu la recepta de la patata farcida d'ensaladilla russa)
Elaboració: Peleu les patates, les talleu a tires no massa gruixudes, i les poseu submergides en aigua per treure el midó (així quedaran més cruixents). Mentrestant, agafeu el tofu i talleu-lo a palets d'un dit de gruix per dos d'ampla, i ara agafeu les plaques d'alga nori i talleu la mateixa mida d'amplada. Cada palet de tofu ha de tenir el seu tall d'alga de la mateixa mida.
Poseu una paella al foc amb un dit d'oli. En un plat, hi poseu una barreja de farina, sal i un raig de cervesa o una culleradeta d'impulsor químic. Ha de quedar cremós. Agafeu els palets i poseu una plaqueta tallada d'alga a una banda, com si fos la seva pell, i la banyeu amb la barreja de farina i cervesa, amb compte que no se us desenganxi. Poseu la cara de l'alga amunt, i ajudeu a banyar-ho amb una cullera, així no l'haureu de girar. I poseu palet a palet a fregir en la paella amb oli d'oliva ben calent. Quan estigui daurat per les dues bandes, els reservem damunt de paper absorbent per treure l'excés d'oli.
En una altra paella, tipus fregidora, poseu abundant oli de gira-sol, i ho poseu al foc alt. Quan estigui ben calent, escorreu bé les patates, les assequeu amb un drap (si quedés aigua, amb contacte amb l'oli calent, us saltaria l'oli i us podríeu cremar) i les poseu a dins la fregidora.
Mentre es fan, prepareu les salses. Com d'altres receptes o ingredients, originaris d'altres països, però que s'han integrat en la nostra cuina, l'alvocat és una fruita d'origen de les Amèriques, que ha arrelat molt en la nostra gastronomia, i es fa servir en multituds de receptes. Avui dia, ja es conrea al nostre país. I la salsa tàrtara, és d'origen francès, que per contaminació gastronòmica per ser país veí, ha arrelat molt com a acompanyament en molts dels nostres plats.
Per la salsa d'alvocat, ratlleu una ceba i un alvocat (i una tomata, si voleu), i ho amaniu amb sal, pebre i oli d'oliva. I per la salsa tàrtara, agafeu una mica de veganesa (si no us en recordeu, aneu a la recepta de patata farcida d'ensaladilla), i la mateixa quantitat de iogurt natural de soja, i una cullerada de mostassa. Ho salpebreu i barregeu. Hi podeu posar conserves en vinagre tallades ben petites com cogombres, tàperes i olives sense os, si voleu.
Quan estiguin rosses les patates, les traieu amb compte i les poseu damunt de paper absorbent per treure l'excés d'oli. Les saleu, si voleu i ja podreu emplatar. Unes miques de patates, un parell o tres de palets de tofu, i una cullerada de cada salsa. Un plat perfecte, per fer de tant en tant!