Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Aquests és un d'aquells entrepans bases que et pots fer per endur a una excursió. Es pot menjar per esmorzar, per dinar, per berenar o per sopar, amb una peça de fruita de postres. I depenent de la creativitat s'hi pot afegir llesques fines d'enciam i tomata fresca, o ceba caramel·litzada, salsa veganesa o tàrtara vegana... el què vulgueu. A mi, m'agrada així, senzill, amb un bon pa amb tomata i un oli d'oliva verge de qualitat. Senzill i bo.
Ingredients: Gírgoles (silvestres o comprades de cultiu), farina de blat (però podeu fer servir farina de cigró o d'arròs), un rajolí d'aigua, pa ratllat, all en pols (és opcional), sal, oli d'oliva verge, pa de barra cruixent, tomata de penjar de sucar.
Elaboració: Agafeu les gírgoles, les renteu bé i les reservem. En un bol a part, poseu quatre cullerades de farina, una mica de sal i un raig d'aigua i ho barregem bé fins a obtenir una pasta cremosa sense grumolls. En un altre plat hi posem pa ratllat, que podem aromatitzar amb all i julivert en pols, o amb pebre vermell picant, orenga... el què preferiu, però que sigui sec perquè quedi ben barrejat amb el pa ratllat.
I ara posem un dit d'oli d'oliva en una paella, i la portem al foc. Mentre l'oli s'escalfa, agafem les gírgoles, les salem lleugerament i les banyem en la pasta de farina, les escorrem i les posem de seguida en pa ratllat. Apretem una mica el pa ratllat que s'arrapi bé als bolets, i ja els podrem posar a dins la paella amb oli que ja deu estar calent. Si no se us banyen bé amb farina, i us rellisca, passeu-les primer per farina seca, així se us arraparà la pasta més bé.
Com que les gírgoles deixen anar aigua un cop es couen, millor tenir el foc una mica baix, així no queden torrades abans deixar anar aigua, i no esquitxen tant. Quan veieu que les vores del bolet siguin una mica torradetes, les gireu per coure l'altra banda. Han de quedar daurades perquè siguin cruixents i ja les podreu treure i posar damunt un plat amb paper absorbent perquè deixin anar l'excés d'oli, però no gaire estona, si no se us estovarien.
Ara agafeu una barra de pa cruixent i la talleu de dalt a baix per la meitat. Suqueu el pa amb tomata i hi poseu un bon raig d'oli d'oliva, i al damunt hi poseu les gírgoles. I ja estarà llest per menjar o per posar-hi més imaginació. Ideal per sortir de pic-nic o anar d'excursió. I el millor de tot, és que si no ho voleu menjar dins d'un entrepà, ho podeu fer amb una amanida o unes patetes rosses, i és un àpat espectacular. Jo ho he menjat en un entrepà sucat amb tomata i un bon oli, i amb una mica de veganesa per donar-hi més alegria, una bona cervesa fresca, i al sol...