Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Ingredients: Una ceba grossa o un parell de calçots quan és temporada, quatre grans d'alls, mig got de tomata fregida o un parell de tomates fresques madures, mig got de conyac, mitja dotzena de carxofes tendres, una branca de farigola, mig quilo de fesols blancs cuits (del ganxet), 2 litres de brou de verdures i/o llegums.
Elaboració: Fer un sofregit lleuger en una cassola de terrissa dels grans d'alls sencers, amb un bon raig d'oli d'oliva. Després incorporeu els calçots tallats a daus ben petits, i els sofregiu fins a quedar d'un to lleugerament daurat. Incorporeu el conyac i deixeu evaporar. Afegiu la tomata ratllada i la fregiu fins que quedi fosqueta. Si la teniu ja feta, l'hi afegiu i prou. Aromatitzeu amb una branca de farigola, i si voleu, una fulla de llorer.
Quan teniu a punt el sofregit, afegiu els fesols i ho cobriu del brou de verdures i/o llegums. Deixeu que faci xup-xup, i aneu tastant de sal. Si us fa falta una mica d'aigua, n'hi afegiu. Mentre va fent, a part, feu les carxofes. Netegeu-les i talleu-les a galls, no gaire gruixudes. Les sofregiu lleugerament en una paella a part, en un dit oli d'oliva i les reserveu.
Quan veieu que el guisat s'unifica i queda melós, és el moment d'incorporar-hi les carxofes sofregides; es posen ben bé al final. Tanqueu el foc i tapeu. S'acabaran d'estovar amb la calor residual. Deixeu reposar uns vint minuts abans de servir, però és molt millor un dia per l'altre perquè els gustos s'intensifiquen. Acompanyeu-ho d'un bon cava o vi blanc fresquet, si ho feu en bon temps, o d'un vi negre reserva si ho feu a ple hivern...