Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Ingredients: Mig quilo de patates, un parell o tres pastanagues, un grapat de pèsols (opcional), quatre grans d'all, una ceba, un pebrot vert (també opcional), una tomata madura, una fulla de llorer, oli d'oliva verge, sal i pebre negre, brou de verdures i/o llegums, un vas d'alcohol: o conyac, o vi blanc, o cervesa, o cava... el què tingueu, però que no sigui vi negre.
Elaboració: En una cassola de ferro o terrissa i aboqueu un bon raig d'oli d'oliva i hi sofregiu una mica els grans d'all sense pelar. Després afegiu una ceba trinxada, amb el pebrot tallat a daus (opcional), unes fulles de llorer i ho sofregim. Aquí hi podeu afegir una mica d'alcohol fins que evapori que hi deixarà un molt bon gust. Mentre es fa la ceba i el pebrot, si en voleu, ratlleu la tomata i l'afegiu a la cassola. Sofregiu-la fins que gairebé estigui caramel·litzada. Mentre espereu que es vagi fent la tomata, netegeu i talleu a daus la pastanaga, peleu les patates i les talleu a talls grossos, i aneu escalfant a part el brou en un cassó.
Quan estigui tot preparat, poseu les pastanagues a la cassola juntament amb els pèsols si en voleu, i hi afegiu les patates. Cobrint-ho tot amb el brou. Rectifiqueu de sal si cal.
Ho porteu tot a ebullició i deixeu fer xup-xup a foc mig i tapat uns vint minuts fins que les patates estiguin cuites. Ha de quedar sucós perquè es puguin aixafar les patates amb una forquilla, si es vol, barrejades amb el suc (als nens els encanta així), i per això, si hi voleu afegir una mica més de brou, vosaltres mateixos. Quan ho tingueu a gust, i el suc quedi ben lligat, tanqueu el foc i deixeu reposar uns quinze minuts i ja el podreu servir, encara que si el feu el dia abans i el mengeu l'endemà, és més bo perquè s'hauran integrat els gustos.
Serviu-ho amb un pa cruixent per sucar, acompanyat d'un all-i-oli i un bon got de vi negre. Així de senzill, bo i econòmic per dies de fred!