Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Tant freda com calenta, la coca de recapte és una coca salada molt popular a Catalunya, feta amb una base fina de pa, amb verdures de temporada, normalment escalivades, que solien ser les sobres que es "recaptaven" per la cuina (normalment carns i peixos en salaons o empebrats, que es conservaven i es tenien per tot l'any, i que nosaltres, òbviament omitim).
Es feia amb pocs aliments, emplenava la panxa, i condia per a molta gent. Una mica com la seva cosina germana, la pizza, costums veïnes i molt semblants. Per tant, era menja de pagesia, de gent humil.
Josep Pla, opinava que la coca és originària de la Noguera, mentre que Josep Lladonosa, afirma que "des de sempre" s'han cuinat a les comarques tarragonines i lleidatanes. Sigui com sigui, diu la tradició que es remunta a més de 150 anys enrere, quan a les cases de pagès es recollien tota mena d’ingredients per fer aquesta coca, i es portava a coure al forn de la vila.
El secret d'una bona coca de recapte rau en l’escalivada de les verdures, tot i que també se'n fan de "xamfaina". Tots són ingredients de temporada, d'estiu. Afortunadament, tot i que se sol trobar comercialitzades en terres lleidatanes, el costum de fer coques s'ha estès arreu del país, i en podem menjar a casa, com a entrant, aperitiu o sopar, amb un vi fresquet.
Ingredients per a 2 coques individuals: 350 gr de farina de blat, aigua, 15 gr de llevat fresc, oli d'oliva, sal, una mica d'escalivada: d'un parell de cebes, un parell de pebrots vermell i un parell d'esbergínies (tot i que es pot posar més ingredients), olives negres sense os.
Elaboració: Agafeu un bol i hi tirem la farina i el llevat que desfem amb els dits, i ho pastem amb una mica d'aigua, i un rajolí d'oli d'oliva. Ho anem tirant tot a poc a poc, com si fos una maionesa, així veureu més bé si necessiteu més aigua, en comptes de tirar-la tota de cop. Pastem, fins a aconseguir una bola que gairebé no enganxi. Ho untem d'oli perquè quan llevi no s'enganxi, i ho deixem reposar una hora, tapat.
Passat aquest temps, engeguem el forn a 180º. Mentre s'escalfa, partim la massa en dos i estirem una bola amb l'ajuda d'un corró. Ha de quedar prima, de mig cm de gruix màxim (penseu que llevarà un xic), i li heu de donar forma allargada i ovalada. Poseu-la damunt una safata amb paper vegetal, per anar al forn. Feu el mateix amb l'altra tros de pasta.
Ara poseu les verdures al damunt de les dues coques: la ceba tallada, i el pebrot i l'esbergínia tallades a tires. I ho acabeu amb quatre olives. Hi ha qui posa les olives un cop tretes del forn. I ho porteu al forn fins que veieu que les vores quedin lleugerament torrades, com una pizza.
Les traieu i deixeu que refredin (podeu coure individualment cada coca). Abans de servir, tireu per sobre sal ben repartida, i un generós raig d'oli d'oliva damunt tota la verdura.
Amb un traguinyol de un cava o un vi blanc fresquet, a nosaltres ens agrada menjar-la freda a l'estiu, que per sopar entra molt bé!