Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Les patates són una de les verdures més versàtils. A més de ser nutritives ens proporcionen energia, i les converteix en un acompanyament ideal. Nosaltres les fem servir en molts plats, tant de plat principal com a postres, bullides, rostides, fregides o en aquest cas, com a entrant i protagonista d'una bona amanida, ideal per a una trobada amb amics o familiars. És ideal per a qualsevol temporada, afegint-li ingredients del temps, amb salses o sense.
Ingredients per a quatre persones: quatre patates grosses o deu de petites, una ceba tendra, una pastanaga, olives verdes sense os, oli d'oliva verge, sal, llet vegetal sense sucres afegits, vinagre de vi, un gra d'all, un grapadet d'anacards, cibulet o julivert (opcional)
Elaboració: Primer de tot hem de bullir les patates, que les podem fer tallades i pelades en trossos petits, o senceres amb pela, si no són massa grosses. Les posem en una olla amb aigua salada i les portem a ebullició. Cuinem les patates fins que estiguin tendres, però no massa, perquè no es desfacin quan les remeneu a l'amanida. Un cop cuites, les escorrem i les reservem en un bol perquè refredin.
Mentrestant, pelem i tallem mitja ceba a daus petits o a juliana, com preferiu. L'afegim a les patates al bol. Després, pelem la pastanaga i la ratllem. L'afegim també a la barreja (només si la patata és ben freda). Ara piquem les olives en rodanxes i les afegim a la resta d'ingredients. Podeu afegir qualsevol verdura confitada en vinagre, cibulet o també julivert trinxat, que us quedarà també bé. Podem embolcallar-la tot amanint amb sal i un bon oli d'oliva verge, amb salsa de iogurt de soja i mostassa, una picada d'oli, nous i alfàbrega, o una veganesa que hi queda molt bé. Això sí, els ingredients han de ser frescos, i per això millor posar una estona l'amanida a la nevera abans de posar-la-hi. Nosaltres en aquesta ocasió per amanir-la, hem triat una salsa veganesa.
Salsa Veganesa: agafeu una mica de llet vegetal que no tingui sucres afegits, un polsim de sal, una culleradeta de vinagre, un gra d'all pelat i un got d'oli d'oliva. Col·loqueu tot en un got de batedora i bateu a velocitat mitjana fins que emulsioni, sense aixecar el mànec. Després ja podreu fer moviments de baix a dalt fins que s'integri perfectament. Si us surt, que costa una miqueta al principi com totes les maioneses, proveu de gust si us agrada. Si us falta consistència, afegiu un bon grapat d'anacards i els tritureu a dins fins a agafar la textura que voleu (depèn de per quin plat sigui, la maionesa haurà de ser més líquida o més consistent). Rectifiqueu de sal. I ja la tindreu.
Li hem afegit un parell de bones cullerades a l'amanida i hem barrejat bé tots els ingredients perquè tots els ingredients estiguin ben coberts. I posem l'amanida a la nevera durant una estona abans de servir-la perquè els sabors es barregin i s'intensifiquin. Senzilla, nutritiva, d'estiu o d'hivern. I sense que tingueu salmonel·la!