Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Amb la calor d'estiu, ve de gust menjar coses fresquetes, així que farem gelats per berenar o per postres. Els farem tipus de "nata" amb xocolata, que són molt bons i senzills de fer.
Ingredients del gelat: Us diré dues maneres bàsiques de fer aquests gelats: una, amb llet de coco (400 ml. més o menys), sucre a gust, i uns 150 grs d'anacards prèviament posats en remull dues hores, tot triturat.
I una altra, amb un iogurt natural de soja, llet vegetal, la que vulgueu, i sucre a gust (podeu fer servir sucre blanc, integral, de canya, panela, fins i tot algun xarop vegetal).
Ambdues fórmules, necessitaran una teula de xocolata negra de postres per fondre, com les de postres i oli de gira-sol. I uns motlles per gelats.
Elaboració: No pot ser més fàcil. Si escolliu el iogurt amb la llet vegetal, només heu de diluir una mica de llet en el iogurt, i ensucreu a gust, fins que agafi una textura de iogurt líquid (no massa). Aboqueu-ho als motlles que ja tindreu amb els palets de fusta incorporats, i porteu-ho al congelador fins a l'endemà.
Si escolliu la llet de coco amb anacards, heu de pensar que la necessiteu ben freda perquè l'aigua se separi de la llet de coco, així que poseu-la un parell de dies abans a la nevera. Després la traieu, l'obriu i veureu que l'aigua i la llet s'han separat, així que agafeu-la amb una cullera i l'afegiu en un got per batre, juntament amb els anacards o ametlles. L'aigua sobrant de la llet de coco, la podeu fer servir per afegir en batuts que feu en altres ocasions.
Ensucreu-ho a gust i amb un batedor, bateu tot fins a aconseguir una textura cremosa, com ho faríeu amb una nata tradicional. Aboqueu-ho tot als motlles amb els palets incorporats i ho poseu al congelador fins a l'endemà.
L'endemà fem la cobertura de xocolata. Heu de pensar que hem de desfer la xocolata al bany maria abans de desemmotllar els gelats, així que, posem un cassó al bany maria amb un quart de got d'oli de gira-sol i la xocolata trencada a dins. Ho desfem tot remenant fins que quedi tot integrat. L'oli fa que quan suqueu els gelats, no quedi una capa de xocolata massa gruixuda, i no es nota gaire el gust. Així que, quan tingueu la xocolata desfeta, l'aboqueu en un got estret de boca ampla, de la mateixa fondària del llarg del gelat, com una gerra de cervesa. Després agafem els gelats del congelador, els desemmotllem i els posem damunt una safata amb paper vegetal, i un per un els banyem ràpidament dins el got de xocolata (veureu que la xocolata queda presa de seguida en contacte amb el gelat). Els deixeu sobre la mateixa safata amb paper vegetal, i els porteu al congelador així uns cinc minuts, perquè reposin i qualli la xocolata. Immediatament després, ja els podreu guardar en tapers al congelador per a quan en vulgueu.
Notes: a mesura que banyeu els gelats, el got queda amb menys xocolata, així que us podeu ajudar d'una cullereta per banyar els gelats. No deixeu els gelats destapats massa temps al congelador. Si els deixéssiu destapats agafarien olors i gustos dels altres aliments del congelador, i la xocolata us quedaria seca, blanquinosa i sense gust.
Si no voleu els gelats amb fruits secs, no en poseu. Podeu agafar la llet de coco sola, separada de l'aigua igual, i tractar-la com si fos nata; l'ensucreu a gust i la semi-bateu-la amb varilles, primer lentament, i després més depressa. Us ha de quedar una textura cremosa, no cal pujar-la massa. En ambdues maneres de fer gelats, es pot fer com us hem explicat i/o afegir una cullerada de cafè soluble, o abocar una mica de xocolata fosa i mesclar-ho, fins i tot trossos de fruita, per fer-ne de diferents amb la mateixa base. Els aboqueu igual als motlles i els poseu al congelador fins l'endemà per banyar-los en xocolata.
Són molt fàcils de fer, admeten variacions i creativitat, queden boníssims, són sans i quedeu de fàbula amb els convidats!