Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Us proposem de fer un guisat de fesols de les terres catalanes del Pirineu Oriental, amb influències franceses, per proximitat. Històricament, les cassoles de fesols, a Catalunya s'han fet amb ingredients molt més greixosos, i d'origen animal, però avui dia, es pot fer una versió vegana similar fantàstica! El farem com sempre, en una cassola de terrissa prou fonda per posar tots els ingredients amb el brou.
Ingredients: Una ceba, un porro, un parell de pastanagues, una tomata madura, un parell de carxofes (si és temporada), mig quilo de fesols del ganxet o blancs cuits, 2 litres de brou de verdures, sal, pebre negre, oli d'oliva, unes fulles de llorer, una branca de farigola, un parell de grans d'all, un got de vi ranci.
Elaboració: Primer de tot, peleu, renteu i ratlleu la ceba. Després renteu i talleu ben petit el porro, i després peleu la pastanaga i la talleu també ben petita. En una cassola de terrissa, hi poseu un bon raig d'oli d'oliva i hi tireu la ceba i la sofregiu a poc a poc, tot remenant, i a foc mig baix perquè no es cremi. A mig fer, incorporem el porro i la pastanaga (podem afegir un raig oli d'oliva di veiem que ens queda sec). Hi poseu uns grans d'all, sense pelar, alguna branqueta de farigola i unes fulles de llorer per aromatitzar. Hi afegiu un gotet de vi ranci i deixeu reduir l'alcohol. Quan estigui a mig fer, afegiu-hi la tomata ratllada o triturada, sal i pebre, i sofregiu fins que us quedi tot d'un color marronós. Després hi tireu els fesols blancs que ja tindreu cuits, i ho cobriu de caldo vegetal o del mateix brou de fer els fesols, si els heu cuit vosaltres. Rectifiqueu de sal, si cal.
Aquí rau la influència francesa: en comptes d'acabar-ho al foc, ho acabarem al forn que ja tindrem preescalfat a 180º. Hi posem la cassola i ho deixem reduir una miqueta, uns 40 minuts. Si veieu que el cuinat va xuclant i us queda molt sec, afegiu-hi una mica més de brou. I deixeu que vagi fent. Veureu que us queda una crosta lleugera pel damunt (és el que fa la diferència amb el guisat tradicional), el que voldrà dir que ja podreu parar el forn i deixar-ho reposar amb la porta del forn un dit obert. En aquest punt és quan a mi m'agrada també posar-hi per sobre alguna verdura de temporada fregida, com ara una carxofa o algun bolet de bosc carnós sofregit, perquè acabi de reposar amb els altres ingredients, i li doni un toc peculiar.
Una manera diferent de cuinar fesols i menjar-los. I ja el podreu servir ben calents amb una cullera. Acompanyeu-ho d'un bon pa de pagès i un bon got de vi negre de la vostra terra.