Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
La Xamfaina o Samfaina, és una d'aquelles receptes catalanes que en diuen salsa, però que en realitat és un grup de verdures portades a la cocció conjunta amb la tomata, com a reina, i que la textura resultant és bastant cremosa, però no es tritura. D'aquí que la puguis menjar sola amb un tall de pa (cosa que amb una salsa no es faria). És com un final "d'istiu" de l'horta portada al plat. I sinònim de conservar els excedents de verdures per tenir-ne tot l'any. Així que la quantitat de verdures, dependrà una mica de si volem fer-ne molta o poca, quedant tot força equilibrat en quantitat, amb una mica més de protagonisme de la tomata.
Ingredients: Pebrots verds, esbergínies, carbassons, tomates. Es pot posar opcionalment ceba i algun gra d'all trinxat, fins i tot un raig de conyac. Sal, pebre i oli per condimentar.
Elaboració: Rentem bé les verdures i les tallem totes a daus. En una cassola plana, perquè tingui tot una cocció homogènia, hi posem un bon raig d'oli d'oliva verge i incorporem primer de tot, els pebrots. Quan hagin donat unes voltes a foc alt, hi incorporem l'esbergínia. Posem el foc a mitja potència i deixem que vagi fent. A mig fer, hi incorporem el carbassó, hi donem dues voltes durant cinc minuts, i hi posem la tomata. Deixem que vagi deixant anar l'aigua, salpebrem una mica, i deixem que la tomata cogui bé. Ha de quedar una textura de verdures en salsa de tomata, i per això heu de posar força tomata. Tasteu a mig fer, i si la tomata deixa un gust un pèl àcid, afegiu-hi una mica de sucre integral (molt millor per gust), i rectifiqueu de sal a gust. Quan la tomata estigui fosca, tanqueu el foc i deixeu reposar tapat.
Podeu acompanyar el plat en moltes coses: amb un seitan o tofu tallat a filets, enfarinat i fregit, posat a dins de la xamfaina al final de la cocció, per exemple. O amb una bona torrada de pa de pagès. També ho podeu posar en pots de vidre, coronar-ho amb un raig d'oli d'oliva perquè no s'oxidi i portar-ho al bany maria vint minuts. Així en podreu gaudir tot l'any. Val molt la pena.