Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
En època de tardor és temps de granussa. La granussa és tot tipus de fesols sec, dit de moltes maneres depenent de la zona i la varietat: mongetes o fesolets, fesols menuts, caragirats, mongets, banyolins, escurçatites, fesols de l'ull negre, del genoll, del ganxet, de Santa Pau... Era típic, i és, sopar aquesta deliciosa menja. Tan sols bullits sols, amb un raig d'oli d'oliva, acompanyats d'una ceba escalivada o amb una bona torrada amb oli, potser amb una bona escalivada de verdures, és un aliment de luxe! De vegades es bull amb ceba i patata, amb bròquil o coliflor. I un cop bullits, es poden saltar a la paella en oli d'oliva amb all i julivert.
Siguin de casa o de mercat, tenim el privilegi de poder-ne menjar de proximitat. A quants de nosaltres no ens venen els aromes de la cuina de la nostra infantesa?
Ingredients per a 4 persones: Pels fesols: mig quilo de fesols secs, aigua, sal. Ocional: ceba, patata, coliflor.
Elaboració: Compreu els fesols en sec. Els poseu en remull tota la nit (poseu tres cops d'aigua del volum del fesol). L'endemà els escorreu, esbandiu i poseu en una cassola al foc en aigua fins a dalt, amb sal. Els porteu a ebullició tapats a foc mig baix. Depèn del gra del fesol, però amb un parell d'hores, estarà cuit. Si voleu afegir verdures, poseu-les tallades vint minuts abans d'apagar la cocció. Ho escorreu sense llençar el brou, que us servirà per altres plats. Serviu-ho amb un raig d'oli d'oliva al damunt.
També, un cop bullits, es poden escórrer i fer-los saltats en una paella amb oli d'oliva en all i julivert Poseu un bon raig d'oli d'oliva, i hi oposeu uns grans d'alls trinxats. Quan estiguin lleugerament daurats, hi tirem el julivert trinxat. Hi donem dues voltes i posem els fesols. Donem unes voltes fins que quedin lleugerament torrats. Boníssims!