Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Ingredients: un quart de quilo de cigrons, sal, pebre, julivert, pa ratllat, uns grans d'all, farina de blat, oli d'oliva, una ceba grossa, mig quilo de tomates madures o un pot en conserva de salsa de tomata, aigua, got de vi blanc, brou de bullir verdures i/o llegums,
Elaboració: Poseu en remull cigrons. Cobriu els cigrons d'aigua, en dues vegades el seu volum. L'endemà els coleu i esbandiu. Tritureu els cigrons, ben triturat i sense grumolls grossos. Salpebreu, i hi afegiu pa ratllat, all i julivert triturat a gust. Barregeu-ho bé i ja en podreu fer boletes (us haureu d'ajudar d'anar remullant les mans perquè s'enganxen força).
Un cop teniu fetes les boletes, les enfarineu. Pels celíacs podeu fer servir farina de cigró, com aquesta (i pel meu gust, queden més ben sellades i cruixents). Fregiu les boletes enfarinades en abundant oli d'oliva en una paella, i un cop daurades les traieu i les poseu damunt de paper absorbent perquè treguin l'excés d'oli. Ja teniu les mandonguilles preparades per cuinar com les vulgueu: com a tapa, fregidetes amb un pa amb tomata, o guisades amb pèsols, o guisades amb tomata, com nosaltres.
En una cassola, posem una mica d'oli d'oliva i un parell de grans d'all trinxat, el deixem un parell de minuts i hi tirem una ceba trinxada. Després hi tirem un got de vi blanc, o rosat, o cervesa, o cava, el què tingueu més a mà, però un alcohol lleuger. Deixem que evapori i incorporem una bona quantitat de tomata que fregireu fins que estigui ben feta, amb aquell color fosc que la caracteritza, però la podem tirar ja feta, que tindrem en conserva.
Afegim les mandonguilles. Ho cobriu tot amb un caldo vegetal que tingueu reservat de bullir verdures o llegums, i que quedi tot mesclat. Ho porteu a ebullició, rectifiqueu de sal i deixeu fer xup-xup uns quinze minuts. Quan quedi cremós i ben lligat, no surin olis, tanqueu el foc i deixeu reposar deu minuts més. Penseu que els cigrons absorbeixen molt el líquid, pel que, que us quedi caldós.
I ja podreu servir amb un bon pa cruixent per sucar-hi. Ja veureu, repetireu segur!