Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
El tortell de Rams és un postre típic del Diumenge de Rams, anterior a la Pasqua, i que el regalen els padrins als fillols. És de brioix igual que els de reis (però sense la fava, la figura, ni la corona) i pot ser farcit i decorat amb ingredients diversos, si bé el més habitual és el de massapà.
Ingredients per a la massa: 500 gr. de farina, 125 gr. de sucre, 5 gr. de sal, un got de llet d'ametlles, 25 gr. de llevat fresc, 100 gr. de margarina, ratlladura de llimona, un raig de licor (anís, o un digestiu aromàtic dolç), i un polsim de sucre per decorar.
Pel farcit de massapà: 125 gr. d’ametlla crua molta, 125 gr. sucre llustre, una mica d’aigua per pastar-ho.
Elaboració: Barregeu tots els ingredients per la massa del tortell i pasteu-ho fins a aconseguir una bola. Deixeu reposar una horeta perquè faci una primera fermentació. Mentre fem el massapà. En un bol, barregeu el sucre llustre i la farina d’ametlla crua amb un rajolí d’aigua i fem una bola. Ens podem ajudar de farina perquè no se’ns enganxi a les mans. I ho reservem.
Quan hagi passat una hora, agafem la massa i l’estirem ben llarga i fina amb l’ajut d’un corró. Agafeu el massapà i el pasteu fent un xurro tan llarg com la massa i el poseu en una de les cantonades de la massa estirada pel farcit. Enrotlleu la massa per sobre del massapà fins a obtenir un xurro llarg. Agafeu-ho, i ho poseu damunt la safata d’anar al forn que hi haureu posat paper vegetal, i doneu-li forma rodona tot enganxant les puntes. Feu quatre talls d'uns quatre cms de llarg pel damunt del tortell i obriu cada tall amb compte amb les mans fins a descobrir el massapà i deixar-lo a la vista. Deixeu que llevi en un lloc que no li toqui l’aire fins a doblar o triplicar el seu volum.
Un cop llevat, pre-escalfeu el forn a 180º-200ºC uns quinze minuts. Mentre, podeu pintar la massa amb llet vegetal o aigua (opcional) i amb compte de no desinflar-lo, li poseu un bon polsim de sucre entre els talls. Un cop calent el forn, el poseu a dins a coure uns deu-quinze minuts (compte que es cou molt de pressa i es podria cremar). Procureu posar-lo al mig i amb una altra safata a sota perquè no se us cremi el brioix. I ja ho tindreu. Un cop tret, deixeu refredar i el poseu en una plata. Els adults, el podeu acompanyar d'un vi dolç tipus moscatell.