Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Ingredients:
500 gr de farina de força, 25 gr llevat fresc, 25ml de llet vegetal, 12 gr de sal, 70gr de sucre, una pastilla de margarina o mantega vegana.
Elaboració:
Fem una pasta mare amb 100gr de farina 125ml de llet, i el llevat, prèviament desfet en la llet. Barregem els ingredients fins a aconseguir una bola. Ho posem en un recipient tapat a dins la nevera fins a l’endemà.
Amb la resta de farina, la llet restant, la sal i el sucre, es posa en un bol i es barreja. Afegim la massa mare i pastem fins que se'ns desenganxi del bol. Fem una bola i la guardem amb film fins a l'endemà a la nevera.
L'endemà traiem la mantega vegana/margarina de la nevera i amb film o paper vegetal doblegat per la meitat, la posem al mig i l'aplanem amb un corró fins a formar un rectangle d'un cm de gruix. I la deixem de nou a la nevera.
Ara traiem la pasta de la nevera i amb el corró li donem forma de rectangle d'un cm de gruix. Fem servir farina per fer-ho, i si cal, li anem donant voltes a la massa. Quan la tinguem netegem l'excés de farina amb un pinzell, ja que si no, la mantega vegana/margarina no s'enganxaria. Ara col·loquem la mantega rectangular al mig del rectangle de la massa i dobleguem les vores de la pasta cobrint la mantega. I amb el corró ho treballem amb farina fins a formar un nou rectangle.
I ara tornem a doblegar la pasta, però horitzontal. Primer els extrems sense que es toquin, després per la meitat i ho tanquem com si fos un llibre. Retirem l'excés de farina i l'emboliquem amb film transparent i la deixem reposar a la nevera 30 minuts.
Al cap d'aquest temps, la traiem de la nevera, l'estirem, tornem a fer un rectangle i la dobleguem en tres parts com si fos un acordió. I tornem a posar a la nevera 30 minuts de repòs més (el fet de deixar reposar a la nevera, relaxa el gluten de la farina, refreda la margarina i ajuda al fet que no es fusioni, quedi per capes i ajudi a manejar la massa).
Passat aquest temps, ja podem donar forma als nostres crusans. Estirem la massa fins a tenir un rectangle no massa fi. Fem triangles i ho repetim per tota la pasta.
Agafem un triangle i li fem un petit tall a la base. Agafem les puntes i l'enrotllem donant-li forma de crusan. Així amb tots els triangles (en aquest pas hi ha gent que els congela, però si ho feu, mateu el llevat i no us creixeran).
Els anem dipositant damunt de paper vegetal en una plata per anar al forn. I els deixem reposar fins que doblin el seu volum (unes dues o tres hores).
Pre-calenteu el forn a 200º uns vint minuts i quan els hi poseu, baixeu una mica a 170º, fins que estiguin daurats. I aquí sí que, un cop freds, ja es poden congelar i treure per menjar quan en vulgueu... Una obra pura d'artesania i ni punt de comparació amb els que compreu. Senzillament... deliciosos!