Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Avui farem una de les coses que venen més de gust a l'estiu: una ensaladilla russa.
Únicament, la farem una mica diferent: la presentarem dins d'una patata cuita!
Ingredients: una patata grossa per a cada comensal a taula, tres o quatre patates normals, un grapat de mongetes tendres, de la rodona, un parell de pastanagues, aigua, sal. Per a la salsa: mig got de llet vegetal, un gra d'all, un got d'oli d'oliva, sal i una mica de vinagre de vi negre.
Elaboració: Primer, preparem les verdures. Agafem un cassó amb aigua i una mica de sal. Rentem les patates grosses i les posem sense pelar al cassó. Les portem a ebullició i les coem. Sabrem que estan cuites punxant amb una forquilla. Les traieu i les reservem perquè es refredin.
Renovem l'aigua i sal del cassó i mentre s'escalfa, rentem i pelem la resta de verdures. Primer la pastanaga, perquè té major temps de cocció. La pelem, rentem, i tallem a daus petits i els posem a dins el cassó. Ara la mongeta tendra: la rentem i tallem lleugerament les puntes, i amb l'ajuda d'un ganivet en fem quatre o cinc bocins de cada mongeta. Quan faci cinc minuts que les pastanagues bullen, afegiu les mongetes. I ara les patates. Les peleu, renteu i talleu a daus petits, com la pastanaga. Un cop les verdures estan a mitja cocció, s'afegeixen les patates. Es deixen coure i s'escorren les verdures. Guardeu el brou per a altres receptes.
Deixeu refredar la verdura mentre s'escorre, i preparem la salsa.
Per fer la salsa de maionesa, versió vegana (en diuen veganesa), hem utilitzat una llet vegetal en comptes d'ou, de civada, o d'ametlles, la que vulgueu, però que no tingui sucres afegits!
Posem el mig got de llet en un recipient per batre, juntament amb un gra d'all pelat (és més bona amb un toc d'all), un got d'oli d'oliva, un pessic de sal i una culleradeta de vinagre. Col·loqueu la batedora al fons del got. Bateu a velocitat mitjana fins que emulsioni, sense aixecar el mànec. Després ja podreu fer moviments de baix a dalt fins que s'integri perfectament. Si us surt, que costa una miqueta al principi com totes les maioneses, proveu de gust si us agrada.
Si us falta consistència, us dono un truc que, a més és deliciós, nutritiu, i aporta proteïna vegetal: afegiu un bon grapat d'anacards i els tritureu a dins fins a agafar la textura que voleu (depèn de per quin plat sigui, la maionesa haurà de ser més líquida o més consistent). Rectifiqueu de sal. I ja la tindreu. Barregeu-la a gust amb la resta de verdura tallada, un cop aquesta estigui freda. I guardeu a la nevera, tapat.
Per presentar-la, agafeu les patates senceres que heu reservat al principi, i talleu un dels costats, de dalt a baix, com si fos una tapa, no la meitat. Amb l'ajuda d'una cullera buideu la patata per dins. Deixeu les parets gruixudes perquè aguantin el farcit. Podeu fer servir la patata treta i posar-la amb les altres verdures, però si no, us pot servir per a altres plats, per fer boletes fregides de patates, per exemple. Empleneu la patata buida amb les verdures amb la veganesa freda.
Serviu ben fred com a entrant amb una cervesa o un vi blanc, rosat o cava, però que sigui ben fresquet. Podreu preparar plats d'estiu sense perill que l'ou es faci malbé! Us atreviu?