Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Un dels plats que fa festa, és una bona cassola de mandonguilles veganes. Són molt versàtils i es pot variar la recepta: amb pèsols, soles, amb tomata, amb una picada, picantones....
Avui us presentem una recepta totalment vegana i molt adient per la tardor: Mandonguilles de cigrons amb rovellons. Són una delícia al paladar!
Ingredients per a 4 persones: Mig quilo de cigrons, quatre grans d'all, una ceba grossa, julivert fresc, sal, pebre, oli d'oliva, mig got de conyac, una culleradeta de cafè de sucre, farina de blat, pa ratllat, brou de verdures i/o llegums, dues tomates madures, un grapat de rovellons. Per la picada: un gra d'all, un grapat d'avellanes i/o ametlles torrades, una llesca de pa de barra fregit.
Elaboració: Poseu en remull mig quilo de cigrons el dia abans. L'endemà els escorreu i els tritureu juntament amb els grans d'all. Ha de quedar una textura fina. Hi afegiu julivert trinxat (no picat, tallat ben petitó, que es vegi), però si no en teniu, podeu posar cilandre o sàlvia. Ho condimenteu amb sal i pebre. Afegiu pa ratllat fins que quedi una massa pastosa per fer boletes. Feu les boletes, no gaire grosses, les enfarineu (pot ser farina de blat, de blat de moror o de cigrons, la què vulgueu), i les fregim en un dit d'oli d'oliva, a foc mig perquè se us facin de dins, i les reservem.
En una cassola a part, feu un sofregit d'all i ceba trinxada en oli d'oliva. Un cop estigui melosa hi afegiu un raig de conyac i deixeu que evapori l'alcohol. Quan la ceba hagi agafat un to marró, afegiu la tomata ratllada i la sofregiu amb una mica de sucre per treure l'acidesa de la tomata. Ha de quedar d'un bonic color fosc, i aleshores, hi poseu les mandonguilles i ho cobriu del brou de verdures que tingueu reservat a la nevera de bullir verdures o llegums. Procureu que quedi ben sucós, ja que els llegums absorbeixen molt els líquids i si no en poseu prou, us quedaria un guisat sec. Si cal afegir aigua, l'afegiu. Deixeu a foc mig-alt, tapat que vagi agafant el bull.
Mentre arrenca el bull, en una paella a part, sofregiu una mica d'all trinxat i hi afegiu els rovellons que teniu nets i tallats. Quan ja hagin tret tota l'aigua, els incorporeu al guisat. Deixeu que faci xup-xup uns deu minuts i mentrestant, prepareu la picada.
En un morter, poseu un gra d'all, un grapat d'avellanes i/o ametlles, i el pa fregit. Piqueu tot ben picat amb una mà de morter fins que no quedin grumolls, i ho incorporeu a la cassola, just al moment que comença a espessir el guisat.
Ha de quedar ben integrat, perquè deixi anar el gust de la picada. Deixeu-ho deu minuts més fer xup-xup, tapat. Tanqueu el foc i deixeu reposar cinc minuts més. Ja veureu quin gust més fantàstic hi deixen els rovellons!