Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
El secret d’aquest plat és que els ingredients siguin de qualitat, i s'ha de coure un mateix els cigrons (els de pot no tenen punt de comparació). I si pot ser, els espinacs que siguin frescos (si no hi ha espinacs, també podeu posar les fulles verdes de les bledes). Així que podeu preparar els cigrons el dia abans.
Ingredients: mig quilo de cigrons secs, aigua, bicarbonat, sal, pebre, oli d'oliva, un bon manat d’espinacs o de fulles de bledes, 1 ceba grossa, tres tomates madures ratllades (o mig got de tomata casolana fregida), brou de la cocció dels cigrons.
Elaboració: Primer, compreu un paquet de cigrons secs, i poseu mig quilo en una cassola i hi aboqueu aigua de l’aixeta fins a doblar el volum dels cigrons en aigua. S’han de deixar d’un dia per l’altra perquè s’inflin. L’endemà els traiem de l’aigua i els esbandim en una escorredora. Hi posem dues cullerades de bicarbonat i barregem els cigrons escorreguts fins que agafin bé tot el bicarbonat i deixem deu minuts reposar. La causa que quedin tous en la cocció, és del bicarbonat.
Un cop passat aquest temps, els rentem bé i els posem dins la cassola amb aigua freda neta amb sal (els llegums volen molta sal, jo poso dues cullerades soperes per mig quilo). No bullir abans l’aigua i després posar els cigrons perquè quedarien durs. Cal posar-los en aigua freda i escalfar-la amb els cigrons a dins. Portar-ho a ebullició i abaixar el foc al mínim. Veureu que treuen barromera, són impureses i es treuen amb un col·lador. Deixar coure tapat a foc mínim, fins que estiguin tous (depèn del foc, però un parell d’hores). I quan estiguin, apagueu el foc i els deixeu refredar dins l’olla amb l’aigua. No tireu l’aigua que us servirà per al guisat. I les reserveu per l'endemà.
L'endemà, netegem bé els espinacs amb aigua perquè solen portar molta terra. En una cassola de ferro o terrissa, hi tirem un bon raig d’oli d’oliva i hi sofregim la ceba que haurem pelat, rentat i ratllat prèviament. Salpebrem. Un cop daurada, hi tirem la tomata neta i ratllada i ho sofregim plegat fins que perdi tota l’aigua i ens canviï de color. Mentrestant, en una altra olleta posarem les fulles d’espinacs o bledes, prèviament netes i tallades, i hi posem una culleradeta d’oli, a foc mig i tapat. El mateix vapor de les verdures les courà i l’oli evitarà que es cremin. Remeneu-ho de tant en tant fins que estiguin tovetes, salpebreu lleugerament. Aboquem els cigrons i els espinacs a la cassola del sofregit, i ho cobrim tot amb una mica del brou dels cigrons i aigua, ja que el brou dels cigrons sol ser molt salat i afegir aigua, reduirà el gust a sal. Deixem que faci xup-xup una mitja hora fins que quallin els ingredients i el suc es vegi una mica espès. Apaguem el foc, deixeu reposar uns deu minuts, i ja ho podrem servir.
El guisat pot variar depenent de la quantitat dels ingredients. Podeu fer un guisat amb menys o més espinacs, depenent dels gustos. Fins i tot podeu afegir un dia patates i un altre dia arròs. Tot molt bo! Bon profit!