Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Ingredients: mig quilo de cigrons, una cullerada sopera de bicarbonat, quatre cebes grosses, oli d'oliva verge, un got de vi blanc, un parell de cullerades soperes de tomata fregida, un grapat de panses i un de figues seques o prunes sense os, que hem secat de finals d'estiu, sal, pebre, dos cullerots de caldo de coure els cigrons, o caldo vegetal.
Elaboració: Posem els cigrons en remull el dia abans. L'endemà, els escorrem i esbandim i espolsem una cullerada de bicarbonat i ho barregem bé amb els cigrons. Ho deixem uns dotze minuts i després o esbandim bé. Posem els cigrons nets dins una cassola i la cobrim fins dalt d'aigua amb sal, i la posem al foc. Quan arribi a ebullició, deixaran anar una barrumera. Són impureses dels llegums, així que amb l'ajuda d'una escumera, ho traiem. I en acabat deixem coure mínim una hora, tapat i a foc baix, remenant de tant en tant, i fins que estiguin cuits.
Un cop cuits, tanquem el foc i preparem les cebes. Les pelem, netegem i tallem en juliana. Agafem una cassola de terrissa i les posem a dins amb un bon raig d'oli d'oliva. Sofregim una estona i hi tirem un got de vi blanc. Continuem sofregint fins que perdi tota la humitat, i enrosseixi, després, hi tirem els fruits secs, remenem uns cinc minuts plegat, i afegim la tomata. Mentrestant, encenem el forn a 220º, i l'escalfem durant uns vint minuts. Seguim sofregint al foc una mica més, tot remenat perquè no s'enganxi, i hi posem els cigrons juntament amb els cullerots de caldo. I posem la cassola a dins, encès només de sota, amb els mateixos 220º. I ho deixem que cogui uns trenta-cinc minuts. Apaguem el forn i deixem que reposi amb la mateixa escalfor del forn, uns vint minuts més. I ja podrem servir.
Serviu-ho amb un vinet fresquet o negre. Un plat de tardor boníssim. Ja veureu que bons!