Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Ingredients per a 4 persones: 6 carxofes de temporada (i si es vol fer al'estiu, tres esbergínies), sal, pebre negre, oli d'oliva, una ceba, 4 cullerades de farina (pels celíacs, podeu fer servir maizena), un rajolí de cervesa, cava o vi blanc, plaques de canelons, mitja dotzena de tomates ben madures, sucre, tres patates grosses, plaques de canelons, formatge ratllat vegà per gratinar.
Elaboració: Agafem la ceba, la pelem, rentem i la tallem a juliana, ben fina. En una paella al foc, hi posem un bon raig d'oli d'oliva i la sofregim a foc mitjà. A mig fer, afegiu un got de vi blanc, o cervesa, o cava, i aneu coent-la fins que s'evapori tot, i estigui ben melosa. Mentre es va fent la ceba, agafem les carxofes, traiem les fulles exteriors, però no talleu la tija si és tendra, només peleu-la de l'exterior, de la part més fibrosa, fins a arribar al cor. Talleu la punta de les fulles de la carxofa, renteu les carxofes, i les talleu a juliana. Poseu les carxofes a la paella amb la ceba i afegiu oli d'oliva si cal, i afegiu sal i pebre negre i les sofregiu fins que estiguin cuites. Un cop cuites, afegiu la farina i sense deixar de remenar ho coeu tot ben barrejat uns minuts, amb compte que no se us cremi la farina. Apagueu el foc i deixeu reposar cinc minuts. Després, poseu en un recipient les carxofes cuites i amb el batedor ho triturem tot. No passa res si queden grumolls. I ho reservem.
A part, fem la tomata. Agafem les tomates, les rentem i les tallem per la meitat. Traiem les llavors amb l'ajuda d'una cullera i les ratllem. Posem el resultat en una paella amb un raig d'oli d'oliva i la sofregim. Posem sal, pebre i una mica de sucre per treure l'acidesa de la tomata. Provem si està al nostre gust, si no, rectifiquem del que calgui. Anem remenant la tomata mentre es va coent, perquè no s'enganxi. Ha de quedar pastosa. Si no voleu fer la tomata fregida vosaltres, la podeu posar ja feta, però primer escalfeu-la a la paella i l'aromatitzeu amb pebre i deixeu que tregui l'aigua, que n'hi ha que venen molt líquides. Quan la tingueu feta, reserveu-la.
Mentrestant, escalfem l'aigua per la pasta dels canelons. Posem en una olla una mica d'aigua amb sal, i mentre esperem que arrenqui el bull, fem les patates. Peleu les patates, les renteu i les talleu a rodanxes gruixudes. Poseu una paella al foc amb un raig d'oli i hi poseu les patates. Les salem lleugerament, i les coeu a foc mitjà. Han de quedar lleugerament daurades pels dos costats. Reserveu-les.
Enceneu el forn a 220º de dalt i baix, i mentres s'escalfa, ja podeu posar les plaques de canelonsa l'aigua que ja tindreu a punt d'ebullició. Poseu-les de dos en dos, i quan surin, voldrà dir que ja estaran. Amb un escorredor, les aneu traient i les poseu ben planes damunt d'un drap net i estirat, perquè s'eixuguin. Perquè no us passeu de quantitat, i us falti farcit, aneu emplenant els canelons, a mesura que els esteu coent, i els dipositeu en una plata.
Podeu posar el farcit de carxofes en una mànega o amb una cullera. Poseu una mica de carxofa en un costar del caneló (una de les bandes més amples) i les enrotllem cap a dins amb compte. I a mesura que aneu fent plaques, aneu farcint fins que no us quedi més farcit. I ara toca muntar el plat.
Podeu fer servir cassoletes o plats individuals, resistents al forn. Poseu una capa de patata a sota, quatre canelons per persona (que us quedi l'obertura del caneló a sota, perquè no se us obri), i una capa de tomata fregida ben repartida a sobre, i ho acabeu amb formatge ratllat. Poseu els plats o cassoletes al forn que tindreu preescalfat, i apagueu el forn de baix, i deixeu just el de gratinar. Ho deixeu uns minuts fins que el formatge quedi lleugerament daurat per sobre. Podeu afegir uns xips de carxofa pel damunt (opcional). I ja podreu servir amb uns estalvis a sota perquè cremarà. Mengeu-los ben calent.
Una manera ben original i diferent dels canelons per menjar també a l'estiu, fins i tot canviant les carxofes per esbergínies, per persones intolerants a la lactosa, o pels qui no els agradi la beixamel. Agraden a tothom, segur! Bon profit!