Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Aquesta recepta és cosina germana de les ensaïmades, d'origen Balear i que han arrelat tant a Catalunya (ve del mot saïm, que vol dir llard en Balear, ingredient base original, però sempre n'hem dit "ensiamades"). La diferència és que, aquestes, no tenen "re de re" d'origen animal... Per esmorzar o berenar, en una tirada en poden sortir fins a 20!
Ingredients: Uns 700 gr de farina, 50 gr de sucre (millor sense refinar, el que en diuen Panela, més saludable, fins i tot podeu utilitzar estèvia, uns 15 gr), una culleradeta de sal, un got d'oli d'oliva, un got de llet vegetal (jo he utilitzat de civada), i un paquetet de llevat fresc de 25 gr, però en podeu posar dos, uns 50 gr si voleu que llevin molt més.
Elaboració: Barregeu tots els ingredients afegint una mica més de llet vegetal si en fa falta, i amb l'ajuda de farina fins a fer una bola. Deixeu reposar tapat amb un drap una hora.
Les podríeu elaborar com les ensiamades untades amb greix de porc (saïm en balear), l'únic que per ser veganes, posaríem un greix vegetal com una margarina, per exemple. En faríem boletes, les estiraríem, les farciríem i les enrotllaríem com un braç de gitano i les cargolaríem en forma d'ensaïmades. Es pot fer així. Però ens estalviarem feina si les fem enrotllades.
Així que en comptes d'això, amb un corró estirem tota la massa de forma rectangular, com per a fer un braç de gitano, no massa gruixuda, un mig cm com a molt. Farciu-la amb què vulgueu (però sola queda la mar de bona, també). Jo he posat cabell d'àngel que havia fet en conserva perquè els hi escau molt bé. Després ho enrotlleu cap a dins, com faríeu amb un braç de gitano, i en acabat talleu porcions a llesques no gaire gruixudes. Ho poseu en una safata d'anar al forn i aplaneu una mica cada rotlle amb la mà.
Han de doblar el seu volum, però també podeu deixar 24 hores que llevi a dins del forn, tancat i sense escalfar. L'endemà el matí ho traieu del forn i l'engegueu a 250º uns vint minuts. Poseu una plata buida a sota perquè no se us cremi i ja podeu fer la primera fornada! Depèn del forn, tarden uns deu minuts a estar rosses. Traieu, deixeu refredar (aquí en podeu congelar per altres dies) i espolseu amb sucre llustre per sobre. I ja teniu berenar!