Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
La cuina de la brasa és ancestral i sempre molt present a la cuina catalana. Hi posem a coure diverses verdures depenent la temporada, i també hi fem una bona torrada de pa de pagès. A l'hivern, a dins, aprofitant el caliu de les llars de foc, i a l'estiu a l'exterior, tot un ritual de les barbacoes. Així que, no pot faltar mai una bona graellada de verdures fetes al caliu de llenya d'olina.
En temporada de carxofes sempre en comprem per fer-les al caliu. De grosses, senceres o tallades per la meitat, però mai ens falten. Així que avui us expliquem com menjar-ne.
Ingredients: sis carxofes grosses, sal, pebre negre, oli d'oliva, vinagre de Mòdena o balsàmic.
Elaboració: Un parell d’hores abans de quan vulguem dinar, encenem el foc. Es pot fer amb carbó o amb llenya, depenent del vostre gust i de la mida que tingueu la vostra barbacoa. Mentre es fan les brases es preparen les carxofes.
Les podem fer de dues maneres, senceres o tallades per la meitat. Si les voleu senceres, tarden una mica més a coure, però valen molt la pena: talleu els tronxos de les carxofes i, agafant-les per la base, les esclafem donant uns cops sobre el marbre, perquè s’obrin. Una vegada obertes, les salpebrem. Una vegada que les brases estiguin preparades, les escampem una mica com fent un llit i hi posem les graelles. Posem les carxofes directament al foc i hi tirem un bon raig d’oli d'oliva. Trigaran a fer-se més o menys uns 40 minuts, i les fulles de fora, inevitablement es cremaran. Per això es pelen i es mengen de dins.
Si les voleu tallades, que tarden menys a coure, les netegeu i talleu per la meitat de dalt a baix. Les salpebreu i les poseu al damunt de les graelles, i hi tireu un bon raig d'oli d'oliva a cada tall, i, sorprenentment, tireu també unes gotes de vinagre de Mòdena a cada tall. Veureu quin bon gust us deixen. Estaran cuites al cap d'uns vint minuts.
A l’hora de menjar traurem les fulles exteriors i la menjarem la resta. Se solen acompanyar d'un bon pa amb tomata, o torrades aprofitant el caliu, acompanyades d'un bon all-i-oli!