Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Ingredients: 4 esbergínies (calculeu una per persona), un gra d'all, sal, pebre, pa ratllat, formatge vegà, tipus parmesà, un manac de julivert (opcional) oli d'oliva.
Elaboració: Engegueu el forn a 180º uns vint minuts i després poseu a dins una safata amb les esbergínies netes i sense pelar durant uns quaranta minuts, fins que estiguin toves. Deixeu-les refredar. Un cop fredes, traieu la carn de les esbergínies, deixant la pell, i l'aboquem en un recipient. Afegiu un gra d'all, sal i pebre a gust i ho triturem tot. Després, afegim pa ratllat a gust, a poc a poc, perquè vagi agafant suficient consistència. Podeu posar-hi també un grapat de formatge vegà tipus parmesà, ratllat (una marca molt coneguda en ven de molt ben encertat) amb una mica de julivert trinxat. Deixeu reposar una estona perquè el pa s'infli, i depèn de com tingueu la consistència per fer boles, en podeu afegir més o no però que no us quedin massa denses, si no serien massa pesades.
Ara fem boletes i les rebosem en pa ratllat. Deixem que reposin uns minuts perquè agafin més bona consistència per fregir. Mentrestant, en una recipient per fregir, poseu a escalfar l'oli al foc i quan estigui força calent hi anem posant les mandonguilles amb compte. Veureu que es fregeixen de seguida. Les traiem i posem en un plat amb paper absorbent perquè deixin anar l'excés d'oli. I ja les tindrem. Podeu sucar-les, o no, amb la salsa que més us agradi: salsa verda, de mostassa, de tomata... Nosaltres avui, hem triat una salsa de tomata aromatitzada amb all, deliciosa. Ho podeu acompanyar d'una bona amanida verda amb un pa per sucar i un vi de la terra fresquet. Salut!