Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
Hi ha moltes receptes i maneres de preparar les esbergínies, i una és l'escalopa a la milanesa, un plat internacional molt popular adaptat en terres catalanes i amb moltes versions, que generalment se sol fer de carn. Nosaltres proposem aquesta recepta amb esbergínies, que a l'estiu és quan estan més bones. A Catalunya, les esbergínies arrebossades i fregides normalment es fan tallades a llesques, però aquesta manera de fer-la és molt adient com a àpat principal. Ja veureu...
Ingredients: Una esbergínia per persona, farina, oli d'oliva verge, tempura de farina, sal, i pa ratllat. Un truc per fer-les diferents, és afegir espècies i/o herbes en pols a gust a dins del pa ratllat: farigola, julivert, orenga, pebre negre, pebre vermell coent, all... el què vulgueu.
Elaboració: Netegeu en aigua les esbergínies i peleu-les de la pell negra. Feu talls verticals fins que us quedi en grills sense separar la tija que uneix la planta amb la verdura. Us ha de quedar com una escombra.
Ara escaldeu-les en aigua bullent amb sal durant dos minuts per treure'ls l'amargor i per donar-les una mica més de flexibilitat. Les traieu i assequeu amb un drap.
Mentrestant prepareu la tempura en un plat una mica fondo amb una barreja de farina de blat amb un polsim de sal (podeu fer servir de cigró, o de midó de blat de moro) i una mica d'aigua o cervesa, que li aporta una mica més de gust. Fins i tot hi podeu barrejar-hi una mica de mostassa. Ho mescleu bé fins que quedi una textura cremosa sense grumolls.
En un altre plat hi aboquem farina, i en un altre el pa ratllat on hi podeu incorporar espècies o herbes al gust, si voleu. Jo sí que ho he triat per fer-ho diferent. Hi he posat una mica d'alfàbrega, orenga, un pessic de pebre negre i un de vermell coent. A continuació, posem una paella al foc amb un dit d'oli d'oliva que vagi escalfant.
I ara ja podem començar a enfarinar les esbergínies. Primer les enfarinem bé i espolsem l'excés. Després les passem per la tempura ben banyades. Si cal, ens ajudem d'una cullereta. Les retirem i deixem escórrer i les posem en pa ratllat. Ha de quedar tot ben untat. I les posem a fregir a la paella en oli d'oliva ben calent a foc alt. Quan estiguin ben daurades per les dues bandes les enretirem amb compte i les posem en paper absorbent per treure l'excés d'oli. No les deixeu molta estona sinó se us estovaria.
I ja estaran! Les podeu servir amb una mica d'amanida d'enciam o de tomata per contrarestar el fregit. Nosaltres ho hem fet amb tomata, ja que són productes d'estiu fantàstics que casen molt bé, amb una mica de salsa veganesa d'acompanyament (feta amb llet vegetal en comptes d'ou), però també podeu servir-les amb una salsa de iogurt vegetal o de mostassa, o fins i tot amb un pa amb tomata. Ja veureu què bones!