Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
És un plat de primavera, amb verdures de temporada com a protagonistes: les carxofes, les faves i els pèsols.
Ingredients: una ceba, una tomata grossa i madura, un pebrot vermell, un parell de carxofes, mig quilo de pèsols, mig quilo de faves, quatre patates, brou vegetal (de bullir verdures i/o llegums), sal, pebre, oli d'oliva, un parell de fulles de llorer.
Elaboració: En una cassola de terrissa, feu un sofregit en oli d'oliva amb la ceba trinxada. Quan estigui melosa, afegiu-hi el pebrot tallat petit i a daus. Un cop ben cuit, afegiu la tomata ratllada i la coeu fins a quedar de color fosc. Reserveu.
Pelem les patates i les esqueixem a daus (així deixaran anar el midó i ens ajudaran a espessir el guisat), les esbandim i les reservem. Ara netegeu les carxofes, talleu la punta de les fulles i les partiu a galls d'un cm de gruix. Perquè les carxofes no quedin bullides i tinguin més bon gust, les farem primer ofegades juntament amb les faves i els pèsols, i ho afegirem al guisat posteriorment. El seu mateix vapor d'aigua els ajudarà a coure's (d'això se'n diu ofegar, d'aquí les verdures ofegades).
Així que, les posem a dins una altra cassola o paella, amb un raig d'oli d'oliva, les tapem i deixem cinc minuts que vagin coent. Afegim les faves, i deixem cinc minuts més tapat, i afegiu els pèsols, salpebrem tot, i deixem cinc minuts més i tanquem el foc. Reservem tapat.
En l'altra cassola on heu fet el sofregit, poseu les patates, les fulles de llorer i ho cobriu del brou de verdura, que ja vindrà salat. Porteu-ho a ebullició, i deixeu fer xup-xup uns quinze minuts. Afegiu les altres verdures reservades, rectifiqueu de sal, si cal i ho deixeu deu minuts més, fins que les patates quedin toves. i el guisat quedi tot ben lligat.
Tanqueu el foc i deixeu reposar uns minuts tapat, i ja el podreu menjar! Ah! I no us oblideu del pa! No us ho hem dit? Per llepar-se els dits!