Us donem la benvinguda a Cuina de l'horta!
La llentia és un aliment amb moltes vitamines i propietats. Són proteïnes vegetals molt saludables i n'hi ha de diferents varietats, encara que la més comuna, és la llentia castellana, de mida grossa i que no es desfà quan es cou. Perfecte per a un guisat. Però també queda fantàstic el guisat amb llenties pardina, més petita.
Així que avui us proposem de fer unes llenties estofades que les podeu fer soles o acompanyades amb pastanaga i patata, o patata sola, tallat a daus, o amb una mica d'arròs, si les voleu més nutritives.
Ingredients base: mitja cabeça d'alls, unes fulles de llorer, un polsim de pebre vermell picant, una tomata madura, una ceba, mig got de conyac, mig quilo de llenties grosses, oli d'oliva, 4 l. de brou de verdures i/ llegums.
Ingredients opcionals: una patata, una pastanaga, un grapat d'arròs.
Elaboració: En una olla posem un bon raig d'oli d'oliva i hi sofregim una mica els grans d'all. Afegim la ceba tallada, no massa petita perquè no la volem que es desfaci, més aviat la volem trobar al guisat. Salpebrem una mica i hi posem un polsim de pebre vermell. Pot ser una mica picant, per donar-les-hi alegria. Aboquem el got de conyac i deixem que evapori l'alcohol. Afegim la tomata ratllada i la sofregim fins que quedi gairebé caramel·litzada. Ara hi aboquem les llenties, barregem, el brou i les fulles de llorer, i deixem que bulli, almenys una hora, depenent del tipus de llentia.
En aquest punt, quan la llentia estigui una mica "al dente", si voleu que el guisat tingui una mica més de "companyia" i un toc dolç, hi podeu afegir pastanaga, tallada a daus i al cap d'uns quinze minuts hi afegim la patata, també tallada a daus i ho deixem uns quinze minuts més. Si només hi voleu la patata, la poseu uns quinze minuts abans d'acabar el guisat. I en comptes de pastanaga i patata, també es pot posar arròs. Just vint minuts abans d'acabar el guisat es posa a dins un grapat d'arròs. Però ben soles, és com a mi més m'agraden. De qualsevol manera, caldoses o més contundents, estant boníssimes!
Plat estrella de cullera, per dies de fred!